Рекорден скок на инфлацията у нас

878

  • По данни на Националния статистически институт (НСИ) годишната инфлация у нас се е повишила до 4,8% за септември 2021г.
  • Това е най-високото ниво на инфлацията на годишна база от началото на 2020 г.
  • Основната причина за ускоряването на инфлацията са новите цени на горивата, транспортните разходи и повишението на тока, водата и газта

Защо е важно?

Инфлацията води до оскъпяване на хранителните продукти, сред които са хлябът, млечните продукти и повечето плодове и зеленчуци.

Каква е новината?

През септември инфлацията в България, натрупана от началото на годината е 3,5%, а спрямо същия месец на миналата година е 4,8%. Това е най-високото ниво на инфлацията на годишна база от септември 2012 г. насам.

Индексът на потребителските цени (CPI) е нарастнал през септември с 0,4% спрямо месец по-рано.

Голямата картина

Във всяка една пазарна икономика цените на стоките и услугите могат винаги да се променят. За инфлация се говори, когато е на лице общо повишение на цените на стоките и услугите, а не само на някои отделни артикули. За измерването ѝ се отчитат всички стоки и услуги, потребявани от домакинствата. Инфлацията може да доведе развиващите се пазарни икономики, с каквато икономика е България, до икономическа криза, а от своя страна до повишена безработица.

Коментарите са забранени.