Алибегов: „Зеленият сертификат“ няма как да проработи

708
  • Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в интервю заявява, че „зелените сертификати“ на 20% от ваксинираните, ще накара икономиката да фалира. 
  •  В другите държави „зелени сертификати“ са се въвеждали при 60% от ваксинираните.
  • Алибегов заявявя, че ресторантьорският бранш е твърдо против да се налага да работят със сертификати.

Защо е важно?

„Зеленият сертификат“ е документ, благодарение на който държавите-членки на ЕС се стабилизират от ковид кризата. Този вариант се прилага най-твърдо в Италия, където всички, които работят трябва да имат сложена ваксина или сертификат, че са преболедували вируса. Ако не представи подобен документ, лицето не може да иде на работа, независимо дали работи в частна или държавна фирма.

Медиите и прокуратурата обърнаха внимание на фалшивите сертификати за ваксинация у нас. Във Велико Търново са задържани 4 души, като цената на фалшивия документ е излизала на 500 лв., а в схемата са участвали и лекари.

Каква е новината?

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов заявява, че ресторантьорският бранш е против „зелените сертификати“ и ще започнат да фалират хотели, фирми и фабрики.

Голямата картина

„Зеленият сертификат“ е цифров COVID-19 сертификат, който важи едниствени за държавите членки на ЕС. Регламентът за цифровия COVID-19 сертификат започва да се прилага от 1 юли 2021 г. Цифровият COVID-19 сертификат е доказателство, че даденото лице е ваксинирано или е преболедувало наскоро и притежава необходимото количество антитела.

Коментарите са забранени.