Яслите всъщност са затворени

2 738
  • Децата ходят на ясла – да, ама не
  • Не е ясен броят на тези, които са вкъщи след като врати затвориха центровете за работа с деца
  • Родители хем плащат, хем си стоят вкъщи да гледат малчуганите

Защо е важно?

Новите противоепидемични мерки всъщност затвориха частните ясли и градини. Много ясли в страната се водят дневни обучителни центрове, поради една или друга причина.

Каква е новината?

Частни ясли в страната затвориха врати в началото на тази седмица, сигнализираха потърпевши семейства.

Оказва се, че заради заповедта на министъра на здравеопазването врати трябва да затворят центровете за работа с деца, а много частни ясли са с този статут. Така в столицата родителите ще трябва хем да плащат такса в размер между 450-600 лв., за да запазят място в частна ясла, хем да търсят вариант как да гледат децата си.

„Това е дискриминация спрямо детето ми. Не го приеха в държавна ясла, въпреки максималния брой точки, а сега плащам 450 лв на месец, за да му пазя място в частната и трябва да си стоя вкъщи, за да го гледам“, каза за Новинариум майка на 2-годишно момиченце от София.

Директорите на частните ясли също се чудят как да платят на учителите и се оплакват, че програмите за подкрепа от държавата са тромави и бавни, а работещите си чакат заплатите в края на месеца.

Голямата картина

Около 10 000 деца не бяха приети в детски градини и ясли в София. Родителите могат да кандидатстват за помощ от държавата в размер на 291 лв, но при условие, че детето е кандидатствало за държавна ясла.

Малчуганите, които посещават центрове за работа с деца, не могат да се възползват от помощта.

Ситуацията е непосилно за много семейства, защото таксите на месец в частна ясла са между 600 и 1200 лв.

Коментарите са забранени.