Сертификатът за преболедуване ще важи 1 година

712
  • Сертификатът за преболедуване ще бъде удължен от 6 на 12 месеца още в рамките на днешния ден
  • Първата доза на ваксината ще служи като валиден пропуск за закритите обекти, в които се изисква зелен сертификат от днес. Валидността му ще е в рамките на месец, до поставянето на втората доза
  • До дни се очаква през електронната система да започне издаването на сертификати и за преболедувалите, диагностицирани с антигенен тест след 01.12.2020 г.

Защо е важно?

Броят на заразените нараства, нараства и броят на починалите, което ни принуди да предприемем допълнителни мерки. Д-р Стойчо Кацаров обясни, че предприетите действия са съгласувани със здравните експерти, въпреки общественото недоверие към тях.

Каква е новината?

Сертификатът за преболедуване ще бъде удължен от 6 на 12 месеца, а до дни се очаква през електронната система да започне издаването на сертификати и за преболедувалите, диагностицирани с антигенен тест след 01.12.2020 г.

Голямата картина

След вчeрашните протести срещу въвеждането на зелен сертификат за достъп до обществени места на закрито в София, Бургас, Стара Загора, Велико Търново и Варна, протест днес ще има във Варна и Пловдив по инициатива на Сдружението на заведенията под мотото „Това не е ПРОТЕСТ! Това е БУНТ! “ От браншовите организации искат задължителният зелен сертификат да отпадне. Според тях е било пренебрегнато искането им към здравното министерство, затова в списъка не е е бил включен тестът за антитела за преболедували.

Коментарите са забранени.