Разширяват синята зона в София

1 697
  • От декември месец разширяват обхвата на синята зона в София
  • Премахват служебния абонамент за институциите
  • Проблемът с паркирането остава, твърдят експерти

Защо е важно?

Проблемът с паркирането в София е от години, а общината не може да намери решение. Единственото, което прави е да разширява обхвата на синята и зелената зони. Така свободно паркиралите автомобили се местят от центъра към периферията, което според експерти не е далновидно решение.

Каква е новината?

От декември тази година Столична община разширява драстично обхвата на синята зона. Живущите, които са си закупили вече годишен абонамент, няма да се налага да доплащат за това че зелената зона е станала синя. Премахва се т.нар. служебен абонамент за общинските и държавни учреждения и ще бъде ограничен до пет автомобила за институция.

Голямата картина

Столична община не успя да реши генерално този проблем и не инвестира в построяването на подземни паркинги. Мнозина твърдят, че общината се е провалила и в насърчаването на гражданите да ползват обществения транспорт- много от автобусите са в окаяно състояние, а цената на билета е доста голяма за услугата, която получаваме, казват недоволните.

Към синята зона ще бъдат приобщени улиците между бул. „Дондуков“ и „Сливница“ и бул. „Данаил Николаев“, между „Тодор Александров“ и „Сливница“, между бул „Христо Ботев“ и „Скобелев“ и „Опълченска“, както и всички улици между бул. „Васил Левски“ и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“. Синя зона стават и пространството между бул. „Пенчо Славейков“ и бул. „Скобелев“. Към синята зона се прибавя и територията на сегашната подзона 11, към която спадат карето улици между „Граф Игнатиев“, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и улица „Гурко“.

Изчисленията на Столична община са, че разширението на синята зона ще увеличи приходите на Центъра за градска мобилност с около 6 милиона лева, а така ще дишаме и по-чист въздух, съобщават от институцията.

Карта