Пълен локдаун?

2 468
  • Респиратори няма и в Държавния резерв, каза здравният министър
  • Днес София е рекордьор по заболели от COVID-19
  • Най-лошият сценарий е лечебните заведения да не могат да приемат пациенти

Защо е важно?

От 21 октомври са в сила новите противоепидемични мерки у нас. Очаква се, че това значително ще намали натиска върху лечебните заведения. Почти цялата страна е в тъмночервената зона по заболеваемост.

Каква е новината?

Болниците в София работят на ръба на силите си. Най-лошите сценарий е местата в болниците да се изчерпят и да не могат да приемат пациенти, заяви пред Нова тв здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

Вчера министър Кацаров е имал среща с директорите на болници в София. Капацитетът на хора и респиратори е почти изчерпан.

Ако мерките не сработят следващите 10-15 дни, единствената алтернатива е пълен локдаун. Ако пък сработят, децата първи ще се върнат в училище, каза още Кацаров.

На въпроса защо ресторантите работят, а децата не ходят на училище, здравният министър отговори, че разликата между двата казуса е сертификатът, който се изисква при влизане в ресторант.

Зеленият сертификат може да бъде наложен и на служителите, работещи на гише. Хората, които проверяват също трябва да имат зелен сертификат.

В интервюто става ясно още, че детските градини няма да бъдат затваряни.

Голямата картина

Днес София е рекордьор по заболели от COVID-19 – 1399 души.

От 21 октомври посещението на публични места на закрито става само със зелен сертификат. Всички ученици от 1 до 12 клас, в София и общините с висока заболеваемост в страната, учат дистанционно.

Недоволни майки атакуваха заповедта на министъра на образованието в съда. Имаше и протести срещу новите мерки.

В последните дни хиляди се наредиха пред пунктовете за ваксинация.

Учители се заканиха, че ще напуснат работа, ако бъдат принуждавани да се ваксинират, съобщават от учителския синдикат.

Коментарите са забранени.