По-ниски заплати заради скъпия ток, алармират синдикатите

687
  • Бизнесът получава по 110 лв. компенсация за всеки мегаватчас потребена електроенергия
  • Мярката е крайно недостатъчна, твърдят синдикатите
  • Съществува опасност фирмите да режат от заплатите на работещите, заради високите цени на електроенергията

Защо е важно?

Сегашното решение на правителството бизнесът да получи по 110 лв. компенсация за всеки мегаватчас потребена електроенергия е недостатъчно, жалват се работодателите.

Каква е новината?

Съществува опасност фирмите да режат от заплатите на работещите, за да компенсират огромните разходи за електроенергия, каза пред Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Голямата картина

Служебният кабинет реши над 630 000 небитови крайни клиенти да получат компенсация от 110 лева на мегаватчас.

„Помощта ще се отпуска автоматично въз основа на сключен договор между Министерство на енергетиката и търговците на електрическа енергия, доставчици от последна инстанция, производители на електрическа енергия, продаващи на крайни небитови клиенти и оператори на организиран борсов пазар на електрическа енергия. Полагащата се сума за компенсация ще се изчислява на база на потребената енергия в мегаватчаса и фиксираната ставка за подпомагане“, обясни премиерът Стефан Янев.

Синдикатите настояват за среща с премиера и президента, за да обсъдят как устойчиво цената на тока да се подтиска и да се включат в подпомагането на бизнеса всички, които са извлекли свръхпечалби.

От КНСБ искат още втора актуализация на бюджета за тази година, в която да се включат компенсации за август и септември и тя да бъде приета бързо от новия парламент.

Вторият пакет от мерки пък трябвало да предвижда вдигане на прага на бедност от 369 на 460 лв. още тази година.