Адвокат Емилия Недева: Правото на труд отстъпва пред правото на живот

517

Гражданите са призвани да дадат предимство на защитата на ценностите от най-висш порядък – и тези ценности са здраве и живота, това каза пред БНР адвокат Емилия Недева по повод жалбите, подавани от недоволни граждани заради въведените по-строги противоепидемични мерки у нас.

Адвокат Недева цитира Конвенцията за правата на човека, където правото на труд не е самостоятелно право, а част от правото на личен живот.

Припомняме, че Конституционният съд, преди една година, отхвърли искането на президента Румен Радев за установяване на противоконституционност на чл. 63, ал. 2-7 от Закона за здравето, отнасящи се до обявяване на извънредна епидемична обстановка.

В Европа има няколко сигнала дадени от Европейския съд по правата на човека – от пожарникари във Франция, които са били задължени да се ваксинират, и две дела в Гърция, които са от медици, като и при трите дела служителите са заплашени, че ще бъдат отстранени от работа, в случай че не се ваксинират. Съдът и по трите дела отказва да постанови спиране действието на закона.