Протест срещу зеления сертификат

713
  • Отчита се драстичен спад на оборотите в заведенията и хотелите
  • Фирмите в турзма са пред фалит
  • Броят на новозаразените с COVID-19 расте

Защо е важно?

Седмица след като бяха въведени новите противоепидемични мерки от Асоциацията на заведенията алармират, че се отчита драстичен спад на оборотите и редица бизнеси са пред фалит.

Каква е новината?

Асоциации на заведенията, туристическия бранш и ритейл центровете излизат на протест срещу зеления сертификат. Демонстрацията ще започне в 15 часа на Орлов мост.

Голямата картина

Ричард Алибегов, председател на Алианса на туристическата индустрия в България, заяви:

„В София – 80% спад на оборотите, в провинцията се стига до 90. Вече масово колеги ще затварят, освобождават се служители. В София само в първите 3 дни само в нашата асоциация има 1300 молби за напускане от служители. Работа няма абсолютно никаква, хората са много притеснени. Експериментът, който нашата държава прави с икономиката, се оказва, разбира се, неуспешен. В чужбина въведоха сертификата при 60% ваксинация. Не приеха и предложенията на бизнеса, което щеше да спаси малко от малко икономиката – да се приемат антитела и тестовете да бъдат безплатни, които Европа така или иначе плаща, защото в цяла Европа тези първи тестове са безплатни, поети от ЕС“.

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров заяви, че ако новите мерки не дадат резултат, ще се стигне до пълен локдаун.

В София леглата в интензивно отделение за COVID болни свършват. В Александровска болница към тази сутрин те са само 2. До дни спира плановият прием в лечебните заведения. Очаква се да бъдат открити нови 50 легла.