Кацаров даде на прокурор Борисов

346
  • На 10 септември удължиха срока на годност на ваксината „Пфайзер“
  • ГЕРБ с критика към здравния министър д-р Стойчо Кацаров
  • Здравният министър изпрати писмо до прокуратурата

Защо е важно?

У нас беше удължен срокът на годност на ваксината „Пфайзер“. Лични лекари се притесняват да поставят от тези ваксини. От Здравното министерство съобщиха, че това е безопасно за пациентите и се е случило след оценка на Европейската агенция по лекарствата.

Каква е новината?

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров изпрати писмо до прокуратурата, в което твърди, че Бойко Борисов разпространява фалшива новина, че ваксини с изтекъл срок на годност се поставят на пациенти. Според Кацаров това застрашава националната сигурност.

Голямата картина

Ето какво пише Кацаров до прокуратурата:

„Уважаема, госпожо градски прокурор,На 24 октомври, тази година г-н Бойко Методиев Борисов, в изявление пред медии, разпространи следата информация „имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност – Pfizer, до 30 септември им е срокът за годност“.

Изявлението е от категорията „фалшиви новини“.В България се прилагат ваксини и лекарства само в срок на годност. Няма лекар или фармацевт в света, който би дал на своя пациент лекарство с изтекъл срок на годност.

Пандемията от COVID-19 е не само здравен проблем. Това е национална криза, засягаща на практика всички сфери на обществения живот.Разпространението на фалшивата новина, което вероятно е било направено като част от предизборната кампания на г-н Борисов е обществено опасно деяние, предвид факта, че лицето е бивш министър-председател на България на България, а в момента е председател на политическа партия ГЕРБ и поради това, изказването му може да повлияе над решенията на много хора.Фалшивата новина, че се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност, може да предизвика тревога у населението и да накара много хора да се откажат от ваксинация, което да засегне по неблагоприятен начин здравето и да коства живота на неопределен брой наши сънародници.Считам, че деянието е с висока степен на опасност и предвид това, че е направено в разгара на епидeмична вълна на разпространение на COVID, представлява заплаха за националната сигурност на страната.Моля да извършите проверки на изнесените факти и обстоятелства и да предприемете предвидените от закона мерки.“

Коментарите са забранени.