Б.Рашков: Не знаем кой строи обект с национално значение

1 056
  • Раздавани са пари за строежа на „Хемус“ без да има разрешителни за строеж
  • Според служебното правителство прокуратурата действа избирателно и няма да се задейства по проверки срещу правителството на Борисов
  • Строителните фирми, които протестираха миналата седмица, са получили парите си

Защо е важно?

ДАНС, МВР и НАП съвместно проверяват държавното дружество „Автомагистрали“ заради строителството на магистрала „Хемус“.

Каква е новината?

На съвместна пресконференция днес министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, министърът на регионалното развитие Виолета Комитова, главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров и шефът на НАП Румен Спецове изнесоха данни от проверката в „Автомагистрали“.

Министър Комитова каза, че са преведени 1 млр. лв на фирми по т.нар. ин хаус процедура за участъци от магистралите, за които няма издадено разрешително за строеж.

Министър Рашков заяви, че нито една строителна фирма у нас не е заявила, че тя строи въпросните участъци и затова, според него, имало причина. Свидетели сме за първи път в историята на България как се строи обект с национално значение, а не знаем кой строи.

Вътрешният министър каза още, че тежката техника, която беше докарана миналата седмица на протестите в София е на фирми, които са получили парите си от държавата.

Голямата картина

Автомагистрала „Хемус“ е разделена на 9 лота. В момента няма разрешителни за строеж за отсечката от 4 до 9 лот.

Процедурата по отчуждение е ускорена за 4,5 и 6 лот, а за 7,8 и 9 се чертае ново трасе заради слаби терени и положението там е най-зле, каза министър Комитова.

1 млр.лв. е раздало държавното дружество „Автомагистрали“ за участъците от 4 до 9, въпреки че са нямали разрешителни за строеж. Защо? Питат проверяващите.

Припомняме, че предишното правителство твърдеше, че тези пари са застраховани.

Коментарите са забранени.