ВАС решава за машинните разписки

  • Казусът раздели членовете на ЦИК
  • Според Изборния кодекс отчитането на резултата е чрез отпечатване на протокола
  • Три коалиции подадоха жалби в съда

Защо е важно?

Въпросът дали да се броят или не контролните разписки раздели членовете на ЦИК. Според критиците броенето на разписките обезсмисля машинното гласуване.

Каква е новината?

Върховният административен съд ще заседава по жалбите срещу решението на Централната избирателна комисия контролните разписки, отпечатани от машините за гласуване, да се броят във всички секционни избирателни комисии на предстоящите избори.

Голямата картина

Заместник-председателят на ЦИК Росица Матева беше една от малкото гласували срещу решението за разписките миналата седмица. Колегата й Георги Баханов я обвини, че си е позволила да прави изявления по медиите в лично качество по казуса, въпреки че е един от говорителите на комисията. Баханов настоя Елка Стоянова да защити решението на комисията пред ВАС.

„Демократична България“, „Продължаваме промяната“ и „Изправи, се БГ! Ние идваме!“ внесоха жалба към ВАС срещу решението на ЦИК. Според тях решението е в разрез с Изборния кодекс и ще създаде ненужно напрежение.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поздрави ЦИК за решението и заяви, че това е крачка напред към прозрачността.

Според Избрания кодекс отчитането на резултата е чрез отпечатване на протокола и не свързано с броенето на разписките от машините.