Обявяват правилата за тестване на учениците

668
  • За да учат присъствено, родителите трябва да бъдат съгласни децата им да бъдат тествани за коронавирус
  • Ако директорите не осигурят екипи, които да тестват, учениците ще учат дистанционно
  • В понеделник обявяват правилата за тестване на ученици

Защо е важно?

Част от учениците се връщат в клас от тази сряда, 10 ноември. Това ще се случи, ако родителите на ученици от 1 до 4 клас, попълнят декларация за съгласие децата им да бъдат тествани за коронавирус.

Каква е новината?

В понеделник ще бъдат обявени правилата как ще се тестват учениците от 1 до 4 клас, съобщи министърът на образованието Николай Денков.

Голямата картина

Не закъсняха и критиките към решението на МОН и МЗ да тестват учениците за коронавирус преди започване на учебните занятия. Според Диян Стаматов, общински съветник от ГЕРБ и директор на 119 СУ в София: „цялата образователна система ще се превърне в тестови център, в който армията на учителите ще се превърне от учители в доброволци, които ще тестват“.

Министър Денков отговори, че само избраният подход може да осигури безопасна среда.

Стаматов посочи още, че има нежелание от страна на учителите да участват в тестването и добави, че по трудов договор те са задължени да преподават, а не да тестват. Министърът отговори, че ако директорът на училището не може да осигури екипи от учители и родители за тестването, то тогава децата ще учат дистанционно.

Коментарите са забранени.