Биткойн е най-ценният дигитален актив

44

Владислав Драмалиев се занимава от доста време и следи тенденциите на развитие в крипто света. Не търгува, а по-скоро гледа философски над ежедневните събития.

Новинариум: Биткойнът към момента се намира в доста силна позиция и четвъртото тримесечие предлага доста плодородна почва за спекулантите. Анализатори смятат, че Биткойнът може да стигне до 90 000-100 000 долара? Смятате ли, че това е възможно?

Гост: Да, според мен евентуално Биткойн ще стигне до тези нива. Като казвам евентуално, не знам категорично кога това ще се случи. Но шансът това да се случи е много голям, тъй като много пъти се е случвало Биткойн да достига до стойности, които много голяма част от хората въобще не са предполагали, че може да достигне. Имайки предвид, че към момента сме на около 60 000 долара, не е толкова трудно като цел.

Знае се, че ще съществуват само 21 млн. Биткойна и тази ограниченост, която не може да бъде по никакъв начин променена, прави Биткойн най-ценния дигитален актив. Това ще доведе до покачване на сегашната си стойност, особено на фона на непрестанното печатане на пари, което води до потенциални последствия за цялата финансова система.
Дори и да спре печатането или да бъде намалено за някакъв период, не мисля, че би довело Биткойна до някакви нулеви стойности.

Освен Ел Салвадор, други държави ще приемат ли Биткойна като законно платежно средство? Или е твърде рисково за всяка една развиваща се или развита икономика?

Ако не е единственото законово платежно средство, то рисковете са доста ограничени и доста по-малко. Ако представялва единственото платежно средство – е по-неподходящо.

Ако бъде възприето като паралелно платежно средство с някоя друга валута, ще бъде напълно приемливо. Много от рисковете могат да бъдат доста лесно елиминирани. Всъщност най-големият риск идва от волатилността на Биткойн, защото много често променя стойността си. Но рискът може да бъде ограничен като притежателите не държат Биткойна, а веднага го продават, в зависимост каква е стабилната валута в страната.
Другият риск, който често се споменава е свързан с изпирането на пари или използването на Биткойн за нелегална дейност. За подобен тип дейности към момента е под 1%.

Това, което е неподходящо, че такъв тип трансакции са публични и всички правораздаващи органи имат достъп до трансакциите и могат да ги проследяват и деанонимизират. Всички трансакции, които стоят в Биткойн мрежата са напълно прозрачни, което не е подходящо за такъв тип дейности.

Ако искате да обръщате средства, придобити от такава дейност, особено големи суми, трябва да се намери голяма ликвидна борса. Те обикновено най-големите са напълно регулирани и знаят кой е клиента и откъде се придобити. От Международния валутен фонд твърдят, че волатилността би объркала потребителите и не знаят в каква валута да го задържат.

Другите държави също ще последват примера на Ел Салвадор, но по-скоро ще бъдат развиващите се държави. Не виждам това да се случи в някоя западна държава скоро, защото тя трябва да е много прогресивна. Може би някоя балтийска държава, Швейцария, Лихтенщайн или някоя офшорна дестинация на този етап. Големите икономики биха предпрели тази крачка след десетилетия.

Биткойн се стреми към рекордна цена, преди дебюта, който да се търгува на борсовия фонд за фючърси. Вашият коментар по темата какъв е, защото преди години никой не обмисляше, че това ще се случи?

Има положителни и негативни страни от това, което се случва с борсово търгуваните фондове, базирани на фючърси. Положителните са, че се чака от доста време това да се случи, тъй като до някаква степен може да бъде възприето като основание от страна на традиционнтата клсическа финансова система като прзнание на Биткойн, че е актив, който е достоен да бъде включен в портфолиото на голям брой участници на пазарите и институционални и акредитирани инвеститори.

Другата положителна страна е, че по-голям брой участници ще могат да участват и да имат позция по Биткойн и това ще се случва в напълно регулирана среда. Отделно от това няма да бъде необходимо те да се грижат самостоятелно за съхранението на Биткойните, особено ако става въпрос за милиони, защотото това за институциите е сериозен проблем. А за това трябва да имат обезбеченост на Биткойните и активите.

Негативното или по-малко положителното е, че цената на този първи ETF, който се появи е закачена за фючърсните договори на CME. Така цената на фючърсите може да бъде доста по-различна от тази на цента на Биткойн и това създава предпоствки за спекулация и изисква боравене и познания относно понятията.

Дългогодишни участници знаят какво да правят, докато по-малките инвеститори не са запознати и няма да могат да знаят кавко да правят. Фючърсният контрактен договор е по-объркващ. Отделно от това то е и по-скъпо струващо. В сравнение, че може да се изпрати валута до някоя Биткойн борса и оттам да се купи на пазарна цена, разликте са в съществени суми.
Не е необхдоими да се купуват Биткойни, за да може фондът да обслужва големи позиции, защото всичко е деревативно. Минимална част от сумата на Биткойните да бъдат закупена, но няма да е толкова голяма, колкото е обемът на целия ETF, който ще е към 1 млрд и половина. Няма нужда да се закупи, за да бъде обезпечена тази позиция, която не борави с реалния актив.

След като Китай забрани Биткойна имаше рязък спад в цените и стигна под 30 000 долара. Има ли възможност Китай отново да спре растежа на цената?

Това беше изключително положително развитие, което не изглеждаше така, когато се случшваше за много от хората. Имайки предвид, че един от основните аргументи срещу Биткойн е, че голяма част от мощността е в Китай и второ, че там се копае с въглища, а не толкова с възобновяеми източници. Това, че вече не се копае толкова много в Китай е положително, защото цялата компютърна мощност се преразпределила и се насочила към САЩ и други държави. Компютърната мощност се децентрализирала и се почти възстановила напълно.

Отделно от това Китай забрани всички трансакции и е по трудно от там да се получи достъп да някоя от централизираните борси. Китай, по свое желание, се превърна в по-малко значим фактор в крипто света. И това е положително за здравето на Биткойн мрежата. Китайските регулатори вече няма да имат такова влияние на цената на Биткойна, но е абслоютно възможно другите да го направят. И това е един от най-съществените рискове към момента. Те не могат да спрат Биткойн мрежата да функционира, могат да забавят комерсиализацията на Биткойн като предприемат подобни действия като в Китай.

Това няма да се случи, с оглед на възприемането на все повече финансови институти и политици, участващи в решенията на европейско и световно ниво. Възприемат Биткойн като нещо, което притежават или искат да притежават и няма да бъде забранени в САЩ и Европа, както в Китай. А ако това се случи ще има сериозен отпор от потребителите и компаниите, които оперират на тези пазари.