Осъдиха Столична община

598
  • Над три милиона души стават жертва на мръсния въздух
  • С бездействието си институцията е допуснала системно превишаване на фините прахови частици
  • Решението на съда е до 12 месеца бездействието да спре

Защо е важно?

Дълги години софиянци са свикнали да живеят на мръсен въздух, но това трябва да се промени, защото мръсният въздух се превръща във все по-голяма заплаха за планетата ни: годишно над три милиона души стават негова жертва. Според СЗО, именно замърсеният въздух причинява най-много заболявания и смърт.

Каква е новината?

Осъдиха Столичната община за мръсния въздух в София. Решението на Софийския градски съд гласи, че „с бездействието си институцията е допуснала системно превишаване на фините прахови частици“.

Голямата картина

Преди 5 години адвокат Димо Господинов инициира завеждането на колективен иск срещу Столична община заради мръсния въздух. Институцията е допуснала с бездействие системно превишаване на фините прахови частици и решението на съда е до 12 месеца бездействието да спре.

Съдът настоява още общината да изгради добра инфраструктура за велосипеди, да се чистят по-често улици и булеварди и да се проучат възможностите за изграждане на етажни паркинги.

От Столична община казаха, че са предприели мерки срещу мръсния въздух и добавят, че замърсяването на въздуха вече било над нормата само по един показател от общо два.