С.Янев: Зеленият сертификат е временна мярка

416
  • Скоро въщат в училище учениците от 5 до 8 клас
  • Мерките дават резултат
  • Няма други машини, с които да се гласува на предстоящите избори

Защо е важно?

Служебният премиер коментира настоящата здравна криза, като каза, че зеленият сертификат е временна мярка, която цели да предотврати пълен локдаун като се увеличи контролът и тестването.

Каква е новината?

„Мисля, че тези мерки, които сме предприели към момента вече дават резултат. В последните дни имаме по-голямо число на оздравелите, отколкото на новозаразените“, каза Янев, който отговаря на въпроси на граждани във Фейсбук.

Премиерът коментира актуалната тема с тестването на учениците като каза, че тестовете ще стигнат, докато е необходимо. Целта на цялата акция е да се създаде сигурна и предвидима среда, в която децата учат присъствено. До понеделник-вторник ще има тестове, които ще позволят да се направи план за връщане на децата от 5 до 8 клас.

Голямата картина

По отношение на предстоящите избори в неделя Стефан Янев увери, че са взети всички мерки, така че да има честен вот, който да отразява предпочитанията на българските граждани. По думите на Янев ЦИК и изпълнителната власт са направили необходимата организация. Няма възможност друг тип машини да бъдат използвани.

Държавната агенция „Електронно управление“ е готова да публикува серийните номера на машините, флашките и картите и така всеки ще може да сравни дали тези в секцията за гласуване отговарят на публикуваните и добави:

„Цялото това говорене за допълнителни машини, които биват откривани, съхранявани неправилно или с обяснение за какво са тука, които някои хора смятат, че не са достатъчно съдържателни и точни, е по-скоро някакъв вид спекулация, чиято цел е именно в предизборна обстановка да демотивира гражданите да гласуват“.

Коментарите са забранени.