ЦИК промени решението си за машините

657
  • 100% преброяване на контролните разписки
  • Причината – създалата се ситуация с допълнителните машини
  • От фирмата „Сиела Норма“ казаха, че устройствата ще се използват за резервни части

Защо е важно?

На изборите тази неделя ще имаме възможността да гласуваме с машина. В 9 399 секции ще има машинно гласуване. В 2 121 от тях ще има и второ устройство. 11 936 машини ще се използват общо в страната и чужбина.

Каква е новината?

Централната избирателна комисия излезе с ново решение – 100% преброяване на контролните разписки от машинния вот от Секционните избирателни комисии.

Предложението направи заместник-председателят на комисията Емил Войнов и след дълга и бурна дискусия при гласуването, то бе подкрепено от 12 от 15-те членове на ЦИК.

Основният мотив бе създалата се ситуация с допълнителните машини за гласуване, собственост на Сиела Норма.

Голямата картина

На 6 ноември от ГЕРБ обявиха, че у нас са внесени 228 машини за гласуване в повече. Целта била да бъдат добавени 228 000 гласа на определени партии и субекти. От ГЕРБ разбрали за случая от полицаи. Показаха и писмо от ЦИК до ДАНС, в което комисията казва, че предназначението на тези машини не е известно.

Други 150 непознати машини за гласуване бяха открити в митнически склад на Летище София. ЦИК сезираха прокуратурата. Това са машини без софтуер, които ще бъдат използвани за резервни части, коментираха от „Сиела Норма“.

В края на седмицата стана ясно, че 199 машини се намират в склад на „Сиела Норма“ на територията на висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ в столицата.

Веселин Тодоров директор на „Сиела Норма“ пред bTV:

„Това е очевидно фалшива новина. Това са същите машини, за които се говори от дни. Ставаше въпрос за едни 150 машини, пристигнали на Летище София. Едни 36 пак на аерогарата, пристигнали преди да започне шумотевицата, и 13, останали от пролетта – общо 199. Ние сме ги декларирали за всеки случай в ЦИК, но те са известни на ЦИК много отдавна. Нито една нова машина за разочарование на злобните хора, които пишат по темата“.

Коментарите са забранени.