Трусове в БСП

986
  • Резултатите на БСП на изборите са катастрофални
  • Говорителят на служебния кабинет поиска оставката на Корнелия Нинова
  • Опозицията в БСП е отглеждана от Бойко Борисов

Защо е важно?

БСП е една от най-старите партии у нас. Нейната роля в политическия живот на България е била ключова. Винаги е заемала едно от първите три места на всички избори. Сега е изместена от ДПС, а част от симпатизантите й подкрепиха новата политическа сила на Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме промяната“. Мнозина виждат дългата ръка на президента Румен Радев зад новия политически проект. Петков и Василев бяха министри в предишния служебен кабинет. Говорителят на сегашния служебен кабинет Антон Кутев пък поиска оставката на Нинова с пост в социалната мрежа Фейсбук.

Каква е новината?

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка.

Голямата картина

„От вчера една група в БСП ми иска оставката. Тя не ме впечатлява, защото това са хора, които пет години го правят – така наречената вътрешна опозиция. Абсолютна изненада обаче е, че оставката ми искат служебният кабинет чрез говорителя си Антон Кутев и инициативният комитет на президента Румен Радев“, коментира Нинова.

Вътрешната опозиция в БСП е отглеждана грижливо от Бойко Борисов.

„Резултатът на БСП от изборите е катастрофален. Отговорността изцяло я поемам аз“, заяви Нинова и допълни, че не обвинява никого, а единствено себе си за това, че е мълчала и не е казвала истината. Правила го в името на това БСП да е единна и да помага на президентската кампания.

Нинова обвини държавния глава – че задкулисието се е преместило в служебния кабинет, че е помагал на „Продължаваме промяната“ с публични изяви, като самата партия определи като президентска.

Кирил Петков и Асен Василев от „Продължаваме промяната“ ни поканиха на преговори за съставяне на правителство, обяви още тя.

Според устава на БСП конгрес трябва да констатира оставката на Нинова. Дотогава тя остава лидер на партията. Изпълнителното бюро свиква Национален съвет тази събота, който трябва да реши два важни въпроса: как ще се преговаря с „Продължаваме промяната“ и кога ще се свика конгрес на партията. Вероятно това ще се случи януари 2022 г.