Иван Кръстев за резултатите от изборите

1 230

Кризата на социологията не е български феномен. Резултатите от почти всички големи избори в света от 2016 г. насам – изборът на Доналд Тръмп, референдумът за Брекзит, че дори и последните избори в Германия, не бяха прогнозирани точно от социолозите, каза пред „Свободна Европа“ политологът Иван Кръстев.

„На практика България е разделена на две Българии. Едната продължава да гледа политически новини, дори ситуацията да не ѝ харесва, а другата изключва телевизора. Това е по-радикален отказ на хората да повярват, че политиката може да промени живота им“ и този процес силно изкривява картината на резултатите от социологическите проучвания, казва Кръстев.

И още:

„В последните години България е разделена не толкова на политически партии, колкото на две големи политически пространства – хората, които искат да гласуват за Борисов и ГЕРБ и против Радев, както и другите, които са за Радев и против ГЕРБ. Независимо че пред социолозите отговарят на въпроса коя е тяхната предпочитана партия, в деня на изборите хората гласуват за партията от тяхното политическо пространство, която има реален шанс да победи. Тоест, хората гласуват много повече „срещу“, отколкото „за“, и гласуват за победителите“.

БСП и „Демократична България“ не са успели да убедят избирателите, че могат да победят, и когато хората са видели, че потенциалът за победа е при „Продължаваме промяната“, са избрали да гласуват за новата формация.

Според Кръстев в цяла Източна и Централна Европа политическият сблъсък в момента е между статукво и промяна, а не между ляво и дясно, като антикорупционната тема е ключова.

Коментарите са забранени.