Руски изтребител закачи американски дрон над Черно море

272

Руски изтребител СУ-27 е закачил перката на американски безпилотен разузнавателен самолет от вида „Рийпър“, съобщиха информационните агенции, позовавайки се на американските военни. Сблъсъкът е станал над Черно море – особено наблюдавана от НАТО зона след началото на войната в Украйна, съобщи БНТ.

Белият дом и Пентагонът осъдиха руските действия. Според Министерството на отбраната на Русия техните изтребители не са влезли в контакт с американския безпилотен самолет и причина за падането му е станала рязка маневра.

Инцидентът е принудил американските военни да свалят дрона в международни води. По информация на Вашингтон пилотираният от дистанция апарат е извършвал разузнавателна операция в международното въздушно пространство, когато два руски самолета са направили опит да го прихванат. Вашингтон не уточянава дали дронът е носил оръжие.

Нашият апарат MQ-9 извършваше рутинни операции, съобщи генерал Джеймс Хекер, командир на Военновъздушните сили на Съединените щати в Европа.

„На първо място, бих искал да подчертая изявлението на Европейското командване на Съединените щати потвърждаващо, че два руски самолета Су-27 са извършили небезопасно и непрофесионално прехващане на безпилотен самолет MQ-9 на военновъздушните сили на Съединените щати за разузнаване и наблюдение който е действал в международното въздушно пространство над Черно море днес“, заяви ген. Патрик Райдър, прессекретар на Пентагона.

Руската страна твърди, че американският безпилотен самолет е летял над акваторията на Черно море в района на кримския полуостров в посока към държавната граница на Русия. Руското министерство на отбраната съобщи, че летателният апарат е бил с изключени транспондери, а също и че руският изтребител не е използвал оръжията си на борда.

Дронът е с размах на крилете 20 метра. Издържа повече от 24 часа полет и може да носи различни видове оръжие. Освен Съединените щати, с такъв тип дрон разполагат още Великобритания, Франция, Испания и Италия.

Президентът Джо Байдън както и съюзниците от НАТО бяха информирани тази вечер за случая. Говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви, че руски прехващания на американски машини над Черно море не са необичайни, но за първи път се стига до загуба на леталетен апарат на Съединените щати.

Коментарите са забранени.