780 евро става минималната работна заплата в Гърция

136

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис обяви новото увеличение на минималната работна заплата, която от 1 април ще стане 780 евро, предаде агенция АНА-МПА.

Мицотакис изтъкна на днешното правителствено заседание, че знае как „новото увеличение очевидно не решава проблема (с инфлацията). Но със сигурност предлага много важно облекчение и преди всичко показва желанието ни да повишим заплатите както в държания, така и в частния сектор“. Това е третото увеличение на минималната заплата, направено от сегашното правителство.

Министърът на труда Костис Хадзидакис съобщи, че паралелно с това се увеличават и 19 обезщетения като тези за безработица и майчинство.

Обезщетението за безработица ще достигне 479 евро в сравнение с 399 евро, прието през 2019 г. Той подчерта, че третото увеличение отчита ръст на заплатите с 20 процента за последните две години. Хадзидакис заяви, че става дума за увеличение „наложено от нарасналите нужди на работниците, но и основано от растежа на икономиката“,съобщава БНТ.

През април минималната заплата ще се вдигне с 9,4 процента от 650 евро на 780 евро, това са почти три допълнителни заплати към доходите на близо 600 000 работници, заяви премиерът.

Мицотакис заяви, че националната икономика продължава да се развива динамично, а безработицата и данъците продължават да намаляват, като подчерта, че „сега е моментът да се подкрепят работещите с щедро увеличение на основната заплата, защото дивидентът от растежа трябва да бъде справедливо разпределен между всички“.

Коментарите са забранени.