Шоково съкращение на служители в Amazon

86

Amazon.com освобождава още 9000 служители, увеличавайки съкращенията, които вече бяха най-големите в историята на компанията, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Главният изпълнителен директор Анди Джаси обяви съкращенията първо вътрешно в понеделник, заявявайки, че те ще се случат през следващите седмици и ще засегнат основно Amazon Web Services, човешките ресурси, рекламния отдел и услугата за стрийминг Twitch.

„Предвид несигурната икономика, в която работим, и несигурността, която съществува в краткосрочно бъдеще, избрахме да бъдем по-оптимизирани по отношение на разходите ни и броя на персонала“, казва той в бележката си, публикувана по-късно в корпоративния блог на Amazon.

Гигантът в електронната търговия освобождава предимно корпоративни служители след серия назначения по време на пандемията, която остави Amazon с твърде много хора. Компанията приключи миналия месец със съкращения, които обхванаха около 18 хил. души. Те засегнаха най-вече екипите за набиране на нови хора и човешки ресурси, както и за търговия на дребно и за устройства.

Акциите на Amazon поевтиняха с 2,45% около 18:30 ч. българско време до 96,53 долара на борсата в Ню Йорк. От началото на годината ръстът в цената им е около 16%.

Съкращенията се случват по-малко от седмица, след като собственикът на Facebook – Meta Platforms, обяви, че освобождава още 10 хил. служители и затваря около 500 допълнителни отворени позиции във втория си кръг от масови съкращения. Главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг каза на служителите на скорошна вътрешна среща, че икономическият климат за съкращения и преструктуриране може да продължи „много години“.

Други технологични гиганти също намалиха броя на служителите си, включително компанията майка на Google Alphabet, Microsoft, Dell Technologies и International Business Machines (IBM). Към началото на февруари над 67 хил. позиции са били премахнати в индустрията от началото на годината, показват данни, събрани от Bloomberg.

Това продължава тревожна тенденция от 2022 г., когато технологичният сектор обяви съкращенията на 97 171 позиции – с 649% повече спрямо предишната година, посочва консултантската компания Challenger, Gray & Christmas Inc.

Amazon имаше 1,54 млн. служители в цял свят към края на декември. Повечето от тях са на непълен работен ден, като работата им е да опаковат и изпращат продукти от складовете. Преди първия кръг съкращения през ноември компанията имаше около 350 хил. корпоративни служители.

Джаси заяви, че последните съкращения се случват, след като екипите са завършили нова фаза от процеса на годишно планиране на компанията. Той каза, че за последните няколко години повече бизнеси на Amazon са увеличили значително персонала си.

„Основният принцип на нашето годишно планиране тази година беше да бъдем по-икономични, като в същото време го правим по начин, който ни позволява да инвестираме стабилно в ключовите дългосрочни клиентски преживявания, които вярваме, че могат значително да подобрят живота на клиентите и Amazon като цяло", каза той.

Целта на Amazon е екипите, които са на предна линия в поредните съкращения, да определят кои позиции да елиминират до средата или края на април, каза Джаси.

Коментарите са забранени.