НОВО: КАТ реже двойно точки на шофьорите

341

Драстично рязане на контролните точки на шофьори нарушители, в някои случаи до два пъти, влиза в сила от вторник – 28 март. Това стана ясно, след като в “Държавен вестник” бяха публикувани промените в наредбата на МВР, подписана от служебния министър Иван Демерджиев.

Целта на по-голямото орязване на точки е КАТ да прибира по-бързо шофьорските книжки, тъй като общият брой точки по наредбата остава 39, а за водачите новобранци със стаж под 2 години с една трета по малко – 26, съобщава „Труд“.

По новите правила автоматично се отнема свидетелството за правоуправление при комбинация от няколко нарушения. Например – ако водач без колан кара в насрещното платно на магистрала или скоростен път и откаже да го пробват за алкохол по действащата в момента наредба ще му бъдат отрязани 18 точки, а от идния вторник, техният брой става 40.

Освен шофиране в насрещното платно на магистрала или скоростен път, за което се вземат 15 точки, с 10 по-малко ще остават онези, които карат в аварийното платно на магистралата.

Завишено е санкционирането за повторни нарушения – например при повторно залавяне с алкохол зад волана отнетите точки от 15 стават 20. Но таван на всички наказания е системното (три и повече пъти за една година) шофиране със скорост над 51 км/ч от разрешената, независимо дали е в населено и или извън населено място. В този случай се режат наведнъж 26 точки, което значи, че млад шофьор веднага остава без книжка.

Друга новост е, че досега се наказваше с рязане на точки само за превишена скорост над 51 км/ч в населено място, докато от вторник точки се вземат и ако това нарушение е извършено от водачи, превозващи пътници и опасни товари, а при системните нарушители – при всички случаи на превишение и то не с 51 км/ч, а над 31км/ч. Това ще засегне голям брой шофьори, които си карат най-спокойно, защото не са им връчени електронните фишове за превишена скорост и изведнъж получат три накуп в рамките на една календарна година, окажат се системни нарушители и останат изведнъж без 26 точки.

В поправената от Демерджиев наредба е записано, че златният талон продължава да важи, но точки ще се режат за всички онези нарушения, за които в ЗДвП е предвидено вземане на книжката. Например – за алкохол, или отказ за проба, за превишение на скоростта над 51 км/ч в населено място и др. Златният талон ще може да запази точките при нарушения като използване на мобилен телефон в движение, шофиране без колан или каска, минаване на забранен сигнал на светофара (не забравяйте, че в закона жълтото също е забранен сигнал за преминаване – б. а.), или отнемане на предимство на пешеходец.

Коментарите са забранени.