ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС с условия и ултиматуми

150

ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ започнаха неформални преговори по секторни политики. А целта – да бъде изготвена обща управленска програма.

„Продължаваме промяната – Демократична България“ да представят проектокабинет до неделя. Това е ултиматумът, който поставиха от ГЕРБ-СДС, за да вземат участие в преговорите за съставяне на правителство. Тази сутрин тонът се изостри.

„Ние като политическа сила се появихме, за да бъдем в противовес на ГЕРБ като модел за управление. Разговори с тях водят до напрежение в нашите избиратели. За да може да има диалог между две политически сили, които очевидно си нямат доверие, той трябва да бъде конструктивен и да не се поставят ултиматуми и заплахи“, заяви депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Андрей Гюров.

„Опитахме се да се абстрахираме от сутрешните коментатори, но не е честно към нашите избиратели да го направим. Ние не сме поставяли ултиматум. За да говориш за втори мандат и да казваш, че няма да представиш правителство до тогава, е някак си нелогично“, каза Борисов.

Въпреки напрежението между първите две политически сили работата между ГЕРБ и коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ продължи с работни групи по секторни политики. В Клуба на народния представител в парламента, депутатите от двете политически сили седнаха на една маса, за да разговарят относно приоритетите си. А целта е изработването на обща управленска програма, съобщи Bulgaria ON AIR.

„Всички работни групи на експерти започват работа. Надявам се, че те много експедитивно ще го правят, така че да влезем в сроковете, които взаимно сме си поставили“, посочи Десислава Атанасова.

А от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ все пак са готови да приемат ултиматума и да представят кабинет.

„Опитваме се да влезем във времевата рамка, която бе представена от колегите. Казахме им ясно, че трябва да минем по наша процедура, която изисква време. Ще опитаме да бъдем максимално бързи, но това няма да е за сметка на качеството“, обяви Николай Денков.

И двете политически сили се обединиха, че най-важното е да се изготви план за политики, които евентуално правителство да изпълнява.

В пленарната зала депутатите проведоха изслушване на директора на „Информационно обслужване“, както и на председателя на ЦИК във връзка с твърдения на „Възраждане“ за манипулации със заявленията за гласуване в Турция на последните избори.

Работата на депутатите продължава с гласуването на остатъка от Правилника за организацията и дейността на НС.

Коментарите са забранени.