Северна Македония не допусна български евродепутат

169

Македонската гранична полиция не допусна влизането в страната на българския евродепутат от ГЕРБ Андрей Ковачев, заместник-председател на ЕНП, Милен Врабевски, както и още трима българи. Всички те, както всяка година на 6 май, са пътували за участие в заупокойната панихида на българското военно гробище в Ново село, Струмица.

„Не беше позволено да отидем на традиционното отбелязване на Гергьовден на Ново село, Струмица. Вече повече от 10 г. на Гергьовден отивам в Ново село, Македония, на нашето българско военно гробище. Тази година също тръгнах натам и за голямо мое учудване и ужас нас не ни пуснаха с обяснението, че това е тяхно решение да не ни пуснат, но никой не ни обясни с какви мотиви. Имаме постановление, с което аз, Милен Врабевски и още трима души, бяхме върнати от КПП-то“, заяви евродепутатът Андрей Ковачев.

По думите му недопускането в РСМ се случва за първи път на Ковачев.

„Никога не е имало никакъв проблем, абсолютно за първи път се случва – всяка година отиваме там, винаги е било много тържествено честването. То и тази година ще бъде – с македонското, с българското знаме, с отслужване на заупокойна литургия от Струмишкия митрополит Наум, с военните аташета, акредитирани в РСМ. Организаторът на честването д-р Милен Врабевски, също не беше допуснат“, допълни Ковачев.

Той уточни, че този акт е срещу интересите на Република Северна Македония.

Мемориалът, където са положени тленните останки на 71 български войници, се намира недалеч от град Струмица, в югоизточната част на РСМ. Това е едно от 471 български военни гробища на територията на днешна Северна Македония, където са погребани загиналите в Балканската, Междусъюзническата, както и от Първата Световна война.

Те произхождат от всички области на днешна България и на отнетите с Ньойския договор територии на България. Възстановеният още през 2006 г. Военен мемориал със средства на Фондация „Българска памет“ се превръща от изоставено военно гробище в историческо светилище, което през последните години се посещава от хиляди, решили да отдадат почит на загиналите български войници.

Коментарите са забранени.