Защо Revolut разкритикува Обединеното кралство?

231

Съоснователите на Revolut започнаха яростна атака срещу Обединеното кралство като място за управление на бизнес, като заявиха, че не биха обмислили листване в Лондон.

Ник Сторонски, главен изпълнителен директор, и Влад Яценко, главен технологичен директор, заявиха в интервю за лондонския вестник Times, че регулаторната среда в Обединеното кралство ги възпира, а привлекателността на Лондон намалява след Brexit. Базираната в Лондон фирма кандидатства за банков лиценз в Обединеното кралство през 2021 г. и очаква решение от Органа за пруденциално регулиране на Английската централна банка.

Сторонски разкритикува този процес. „Чакате имейли или писма в продължение на месеци“, каза той. „Това не е бизнес средата, в която трябва да се работи в съвременния свят“.

Говорител на PRA отказва коментар пред Bloomberg.

С банков лиценз Revolut би се превърнала в по-установен играч на британския банков пазар и ще може да привлече повече клиенти. Съществено важно е, че депозитите във финтех компанията ще бъдат защитени по схемата за финансова компенсация на Великобритания, което ще подсили доверието сред клиентите.

Сторонски също така заяви, че в случай на публично предлагане компанията ще избере САЩ. „Трудно е да се прави бизнес в Обединеното кралство: борсата е много по-малко ликвидна, така че просто не виждам смисъл“, каза Сторонски.

Безпрецедентната атака се предприема в труден момент за фирмата. Акционер в Revolut Ltd. намали стойността на дела си в британската финансовотехнологична компания с 46%, което е последният показател за това как предпазливостта на инвеститорите се отразява на финтех сектора.

А забавените отчети за 2021 г. показаха, че макар финтех компанията да е реализирала първата си годишна печалба през тази година, нейният одитор не е могъл да се убеди в „пълнотата и възникването“ на почти три четвърти от приходите ѝ – проблем, който според Сторонски вече е отстранен.

Коментарите ще поставят в неудобно положение правителството на Обединеното кралство, което отдавна изтъква своя финтех сектор – и по-специално Revolut – като една от перлите в короната на Великобритания. То също така се опитва да даде нов тласък на западналите капиталови пазари в Лондон след Brexit.

Коментарите са забранени.