Полицаи съблякоха клиенти на нощен клуб в Пловдив заради проверка

351

Клиенти и служители на един от пловдивските нощни клубове се оплакаха от действията на полицията в града под тепетата. Те заявиха, че са били обект на безпрецедентен обиск, при който са принуждавани да се събличат голи. По информация на Novinarium става въпрос за клуб „Bushido”.

От полицията обясниха за БНТ, че става въпрос за планирана полицейска операция по линия на наркотиците, при която са образувани три досъдебни производства. Потвърдиха, че хората са били събличани, като уточниха, че се касае за „личен обиск“, според закона за МВР.

Проверката на полицията е започнала в един през нощта в петък срещу събота в един от най-големите нощни клубове в Пловдив. Четири буса с полицейски служители са окупирали заведението.

Никой от 400-те клиенти и служители не е бил допуснат да си тръгне, без да бъде проверен. Обискът е продължил пет часа.

„Нахлуха полицаите, казаха ни абсолютно нищо да не бараме, да не си ползваме телефоните, на мен, на колежките, вътре спряха музиката“, разказва Ивайло Руменов, служител в заведението.

Някои от проверяваните клиенти все още се притесняват да говорят за преживяното.

„Дойде проверка, при което накараха всички да застанем през тоалетните на една голяма опашка и да минем един по един през тоалетните. При което за мен това е унижение, караха ни, събличаха ни.

- Жените до каква степен ви караха да се събличате?

- Свалихме си дрехите и останахме по бельо", разказва клиентка на нощния клуб.

Мъжете заявиха, че са били принуждавани да се събличат чисто голи.

„Почнаха да нареждат хората на тоалетната и ние разбрахме, че трябва и ние да минем оттам, иначе нямаше да ни пуснат да излезем. Влезнахме в тоалетната, накараха ни да се съблечем панталоните, да клекнем три пъти и ни издадоха протокол. Не е приятно да се събличаш пред чужди хора, казва Стоян Василев.

Антония, която е служител на съседно заведение, заяви, че ще подаде жалба срещу действията на полицията.

„Бях задържана насила. Бях на паркинга, при което дойде полицай при мен и ми каза, че трябва да стана поемно лице на една жена, в която са открили грам марихуана. Аз отказах. Казах, че не желая да съм, но той ме заплаши и каза, че ще ми състави акт, ако не отида в районното, от 1000 лв., при което аз отидох. Накараха ме насила да подпиша протокола. Подписах го, казах, че не желая да бъда там и исках да си ходя и те ми сложиха белезници“, разказва Антония.

Никол Стоянова, която работи в проверявания нощен клуб, също заяви, че ще подаде жалба в прокуратурата.

„След 4-5 часа след старта на проверката реших да говоря с клиентите, да запиша клип, на който ги питам какво мислят те, разбира се, с тяхно съгласие. Няколко секунди след старта на клипа дойде един полицай и ме блъсна в ръцете с думите: „Спри да снимаш, изтрий клипа!“. След въпроса ми защо, той отново започна да ми казва да изтривам клипа. Аз изтрих клипа, но след това го върнах обратно. След което пет-шест полицая плюс техният началник ме закараха в сервизната стая и там ме принудиха да изтрия изцяло клипа, ако ли не – ще ме заключат с белезници, ще ме закарат в районното. Уплаших се наистина, стресирана бях и изтрих клипчето“, споделя тя.

Според собствениците на заведението по време на проверката полицаите са превишили правата си.

„Естествено, че това не е нормално. Ние сме все пак някаква правова държава – как така ще направят, че толкова много хора ще ги съблекат. Позоваваха се на някакъв член 80 от Закона за МВР, в който имат право да обискират при условие, че имат оперативна информация. Въпросът ми е има ли оперативна информация за 400 човека, че употребяват и продават наркотици, за да бъдат обискирани по този начин“, пита Деян Найденов, собственик на нощния клуб.

Собствениците на проверявания клуб заявиха, че вече са подали жалба в прокуратурата. Обявиха, че ще организират и протест срещу действията на полицията.

От прокуратурата на този етап отказват коментар по случая.

Коментарите са забранени.