МВР ще командирова над 350 служители за летния туристически сезон

105

Командироване на над 350 служители на Министерството на вътрешните работи от вътрешността на страната в черноморските курорти, отваряне на трафика от юг към Бургас, както и осигуряване на преводачи за някои от черноморските общини.

Това са част от действията, които местните органи на реда предприемат с оглед осигуряването на сигурността и спокойствието на гражданите и гостите през сезона. Те бяха представени от Калоян Калоянов, директор на Областна дирекция на МВР-Бургас, по време на Форума „БГ Туризъм – Лято 2023“.

Калоянов обяви, че от днес двете платна на контролно-пропускателния пункт при областта Пода ще бъдат освободени, като скоростта ще бъде ограничена. Така служителите на МВР, които ще продължат да присъстват там, ще осъществяват контрол кой и с каква цел преминава, съобщава БНТ.

„Надявам се да имате разбирането, че в крайна сметка сигурността на гражданите и на гостите на Бургас зависи от това кой преминава и с какви цели през въпросното КПП. Ако има затруднено придвижване, ще има и допълнителни мерки“, каза Калоянов и допълни: „Факторът сигурност е един от най-важните за успешен туристически сезон. Чувството на спокойствие в гостите на курортите по Черноморското крайбрежие на област Бургас е наш приоритет“.

В тази връзка за поредна година ще бъдат командировани служители на МВР от вътрешността на страната. „За целия сезон те ще са общо 355 човека, като стартираме от 19 юни с Община Несебър. Малко по-късно и в останалите общини също ще има командировани служители“, заяви той.

Калоян Калоянов благодари на представителите от местната власт в общините Несебър, Приморско и Созопол, които за поредна година подпомагат командироването на служители от вътрешността. Към настоящия момент такава подкрепа нямаме за Поморие и Царево, но с оглед отговорностите, които имаме, сме предвидили служители, които ще подпомогнат местните колеги по места, каза той. Командированите служители ще са по различни направления на дейност. Основно са униформени служители, които пристигат с техника.

За поредна година ще има и съвместни патрули с полицейски служители от Румъния на територията на Слънчев бряг и от Чехия – на територията на Приморско. Водят се преговори и за евентуални съвместни дейности през летния сезон със служители на полицията от Германия, както и от Великобритания.

Осигурени са и преводачи, като за Община Несебър те са пет на брой, а езиците, които владеят са английски, немски и руски. В останалите общините служителите на МВР водят разговори с представители на туроператорски фирми и различни сдружения, за да ползват техните услуги, когато се наложи, допълни Калоян Калоянов.

„Ще положим усилия за това да има един много спокоен туристически сезон, който по наши очаквания ще е по-активен от предходните няколко години“, заяви директорът на ОД на МВР-Бургас.