Парламентът откри процедура за избор на нов председател на Сметната палата

69

Парламентът прие процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за председател на Сметната палата, представяне и публично оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в Комисията по бюджет и финанси, както и процедурата за избор от Народното събрание. Решението беше взето със 108 гласа „за“, 39 „против“, петима се въздържаха. 

Предложения за кандидати за председател на Сметната палата се правят от парламентарни групи. Предложенията се внасят в писмена форма до Комисията по бюджет и финанси чрез председателя на Народното събрание в 7-дневен срок от приемането на тези процедурни правила от Народното събрание. Кандидатите ще бъдат проверявани за принадлежност към бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. 

За избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако няколко кандидати са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, избран е кандидатът, получил най-много гласове „за“. Когато никой от кандидатите не получи необходимите гласове се провежда повторно гласуване, в което участват двамата кандидати, получили най-много гласове „за”. Ако и при повторното гласуване никой от кандидатите не получи необходимите гласове, Народното събрание приема решение за откриване на нова процедура за избор, предвиждат процедурните правила.

Процедурните правила подкрепиха от ГЕРБ-СДС, ДПС и „БСП за България“. От „Възраждане“ гласуваха против, а от „Има такъв народ“  бяха „против“ и „въздържал се“. От ПГ на „Продължаваме промяната – Демократична България“ не бяха в залата при гласуването на процедурните правила за номиниране и избор на председател на Сметната палата, както и преди това при гласуването на процедурните правила за предлагане на кандидати и избор на управител на Българската народна банка (БНБ).

Петър Петров от „Възраждане“ коментира, че за голяма част от залата – 63-ма депутати, очевидно или дневният ред не представлява интерес, или нарочно са излезли от залата, за да свалят кворума. Той поиска в процедурните правила да се запише изборът на нов председател на Сметната палата да стане задължително в отсъствието на ПП-ДБ, за да падне кворумът и избирането да е много по-лесно. 

Борислав Гуцанов („БСП за България“) каза, че от БСП ще подкрепят единствено тези правила – за избор на председател на Сметната правила, защото вече има решение на Конституционния съд и не искат по никакъв начин да се блокира работата на Сметната палата.  

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ (ИТН) коментира, че ГЕРБ малко избързват с приемането на правилата и скъсяването на всякакви срокове, затова ИТН няма да подкрепят тези неща. Вчера на Комисия по бюджет и финанси ПП-ДБ най-много вдигаха аларма по темата, а в момента не са в залата, посочи той. Преди малко гласуването за БНБ мина с 89 гласа „за“, а „против“ и „въздържал се“ общо са 65, което означава, че „ако ПП-та и ДБ-та бяха в залата, нямаше да мине и те щяха да са щастливи“, коментира Йорданов. По думите му това е прекрасен пример как коалиционните партньори си помагат, защото с тяхната липса в зала и негласуване минават нещата на ГЕРБ и всъщност ПП-ДБ са направили това, за което обвиняват „Възраждане“ при избора на Делян Пеевски за член на Комисията по конституционни въпроси.

В отрицателен вот след гласуването на процедурните правила Цончо Ганев от „Възраждане“ също заяви, че са категорично против такова форсиране на нещата. Той посочи, че отсъствието на ПП-ДБ е дало възможност ДПС и ГЕРБ да прокарат това, което ще се случва в БНБ. БТА