Христо Грозев: В близките 6 месеца ще видим завършек на започнатото в Русия

107

„Това, което се случи в Русия, ще бъде повторено. В близките 6 месеца ще видим завършек на това, което беше започнато в Русия”, коментира разследващият журналист Христо Грозев след опита за бунт на Евгений Пригожин.

По думите му щетите са за имиджа на Владимир Путин, който досега е бил представян като „човек, който не може да бъде атакуван, който така добре балансира всички различни кули в Кремъл”. „Това, което се случи, показа как той по случайност спаси поста си”, коментира още Грозев. Той коментира и възможните причини, поради които Пригожин е спрял „похода си за мир” към Москва.

„От една страна Пригожин не получи очакваната подкрепа от някои от своите поддръжници, може би хора в специални служби, които му бяха обещали или намекнали, че ще получи подкрепа”, коментира Грозев. И подчерта, че много важен елемент е подкрепата, която е очаквал от генерал Суровикин, който в момента на практика ръководи военната операция в Украина.
„Американското разузнаване е знаело, доколкото разбираме от днешна статия в “Ню Йорк Таймс”, за това, че Суровикин е бил посветен в плановете на Пригожин”, посочи Грозев.

Според него друга възможна причина за спиране на бунта е възможен натиск от специалните служби на ФСБ.

Коментарите са забранени.