Сделки за 50,7 млрд. долара подписаха Турция и ОАЕ

Турция и ОАЕ задълбочават взаимното сътрудничество в редица области, предаде БТА. Това са енергетика, транспорт, инфраструктура, логистика, електронна търговия, финанси, здравеопазване, храни, туризъм, недвижими имоти, строителство, отбранителна промишленост, изкуствен интелект и напреднали технологии. Стойността на подписаните споразумения е 50,7 милиарда долара, съобщи в Туитър Дирекцията по комуникациите към президентството на Турция.     

Спогодбите са били подписани вчера по време на посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в ОАЕ.

Ердоган бе на обиколка в три страни от Персийския залив с цел да укрепи отношенията с тези държави. ОАЕ бе последната, трета спирка от обиколката на държавния глава след Саудитска Арабия и Катар.

Общо 13 спогодби са били подписани след разговорите, проведени между Ердоган и президента на ОАЕ Мохамед бин Зайед Ал Нахаян.

Страните са се договорили да създадат Стратегически съвет на високо ниво, който да бъде председателстван от президента на Турция и президента на Обединените арабски емирства. Целта на Стратегическия съвет е отношенията между двете държави да бъдат издигнати на ниво стратегическо партньорство.