МЗ обмисля създаване на фонд за стимулиране на млади лекари

173

МЗ обмисля създаване на фонд за стимулиране на млади лекари да упражняват професията си в неблагоприятни региони на страната, където медицинските услуги са недостатъчни. Предвижда се той да заработи от догодина. Това каза в студиото на „Събуди се“ зам.-министърът на здравеопазването професор Илко Гетов.
Ведомството е поставило като свой основен приоритет профилактиката при пациентите. Идеята е да има различни бонуси, ако човек направи ежегодните профилактични прегледи. Предложенията варират между един ден допълнителен отпуск или опрощаване на една здравна вноска.
Предвижда се изписването на антибиотици и антибактериални средства само с електронна рецепта да става от началото на следващата година, разкри зам.-министърът.
Проф. Гетов засегна и проблема с цените на лекарствата. По думите му страната ни е на първо място в Европа по доплащане за медикаменти. Казусът обаче не може да бъде разрешен единствено от Здравното министерство, подчерта той и допълни, че НЗОК трябва също да бъде ангажирана. Личното мнение на професора е, че ДДС на лекарствата трябва да бъде намален.
Детето, което беше поразено от мълния в Бургас, е будно и контактно, разкри проф. Илко Гетов.

Коментарите са забранени.