ЕЦБ: Силен спад при търсенето на фирмени заеми в еврозоната до 20-годишно дъно

156

Банките в еврозоната отчитат по-рязък от очаквания спад при търсенето на заеми от страна на бизнеса до най-ниското ниво от 20 години насам, показва внимателно наблюдаваното последно проучване на Европейската централна банка.

Тримесечното проучване на ЕЦБ сред банките също така отчита спад в търсенето от страна на домакинствата на ипотеки и на други кредити.

„Банките отчетоха силно нетно намаление на търсенето на заеми от страна на фирмите или теглене на кредитни линии през второто тримесечие на 2023 г., което доведе до спад на кредитирането до най-ниското ниво от началото на проучването през 2003 г.“, посочи ЕЦБ.

Всички това може да засили призивите към централната банка да обмисли спиране на повишаването на лихвените си проценти след очакваното ново тяхно вдигане с 25 базисни пункта на заседанието в четвъртък.

Проучването а ЕЦБ също така отчита и че повече банки са затегнали своите кредитни стандарти през второто тримесечие. Банковият сектор обвинява за този спад в търсенето на заеми нарастващите лихвени проценти и по-ниските нужди от инвестиционно финансиране, като се очаква тази тенденцията на нетното затягане на кредитните стандарти за фирмени заеми в еврозоната да продължи през третото тримесечие, макар и с по-умерени темпове.

В същото време кредитните стандарти за заеми за домакинства за покупки на жилища се очаква да останат непроменени.

Банките от еврозоната предвиждат „незначително“ нетно затягане на кредитните стандарти за потребителските кредити, отчита още последното тримесечно проучване на ЕЦБ.

Коментарите са забранени.