Николай Денков: Ако не можем да изпълним управленската си програма, ще си подам оставката

Комуникационната кампания за приемането на еврото ще започне през септември-октомври, а работата по изготвянето на проектобюджета за 2024 г. – още днес. Това обяви премиерът Николай Денков, отговаряйки на въпроси на граждани и медии по време на живо излъчване на официалната страница на Министерския съвет във фейсбук.

Министър-председателят участва в такъв формат за втори път, а повод за него бе навършването на два месеца от встъпването в длъжност на редовното правителство. Денков увери, че отчет за свършеното пред българските граждани ще бъде даван всеки месец.

Неоснователни страхове срещу еврото

Крайно време е да разберем, че страховете, които съвсем умишлено се насаждат срещу еврото, в огромна степен са неоснователни, посочи Денков. Според премиера преминаването от лев в евро ще спести доста средства и на бизнеса, и на хората, на които им се налага да използват еврото. Трябва да внимаваме за инфлацията, трябва комуникационна кампания, цените трябва да бъдат показани шест месеца по-рано и в евро, и в лева, обясни Денков.

Работата по новия бюджет започва от днес

По време на живото излъчване министър-председателят съобщи, че управляващите започват работа по подготовката на проектобюджета за 2024 г. още днес, а целта е да бъде представен в края на октомври в Народното събрание. В редица администрации и бюджетни сфери има различно заплащане, което не е добре обосновано. Няма ясна връзка между заплатите и това, което се изисква като дейност. Една от задачите е да бъде направен преглед, да бъде видяно къде заплатите са много ниски и да има известно наваксване, каза министър-председателят.

Винетките съответстват на около 300 млн. лв. годишно, а използваме около 2,3 млрд. лв. за ремонт и развитие на пътната мрежа, посочи Николай Денков. По думите му средствата от винетки се използват по предназначение, но са крайно недостатъчни.

Оставка, ако не се изпълнява управленската програма

Ако не можем да си изпълним управленската програма, ще си подам оставката, посочи за пореден път премиерът. „Когато бюджетът беше бламиран от Комисията по бюджет и финанси, аз се обадих на политическите ръководители и казах, че ако това не бъде оправено, аз ще си подам оставката. На другата сутрин си бях подготвил речта, с която си подавах оставката, ако не се вземе това решение. Бюджетът беше приет както трябва и не се наложи“, даде за пример министър-председателят.

Той подчерта, че е готов да се оттегли и ако парламентарните групи, подкрепящи това редовно правителство, решат, че „искат друг премиер“. „Ако го поискат, ще си подам оставката“, допълни Денков.

Милитаризацията на Черно море

Милитаризацията на Черно море се случва независимо дали искаме, или не, смята премиерът. Според него милитаризацията е заради агресията на Русия. Руски кораби се настаниха в българската икономическа зона в Черно море заради учение, припомни Денков и посочи, че може да има трето удължаване на нотификацията от Русия за определяне на временна предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военни учения. БТА припомня, че учението се провежда далеч от териториалните води на страната ни.

Според Денков начинът България да бъде защитена е да изгражда армия и да бъде интегрирана в структурите на НАТО, защото „това е нашето бомбоубежище днес“. Украйна беше нападната, защото не е член на НАТО. Атака срещу България ще означава атака срещу НАТО, каза премиерът.

Системата за сигурност

Министър-председателят коментира темата с работата на МВР и службите за сигурност, която получи обществени критики през последните дни. „Важно е да се даде ясен знак към служителите, че трябва много по-активно да започнат да работят с хората по места – проверки по пътищата, блокиране на мрежите за разпространение на наркотици. Имаше доста успешни акции по отношение на разпространителите на наркотици през последните два месеца. Това е тяхната работа, за това са назначени и им се дават заплати. Повишението на заплатите върви с очакванията към тях“, каза премиерът. Денков каза, че е получил ясни уверения от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, че ще се работи за подобряване на работата.

„Който не се справя с това, ще трябва да си търси друга работа“, каза още премиерът.

Николай Денков обяви, че скоро предстои и заседание на Съвета за национална сигурност към Министерския съвет, който той председателства. „Когато се опитах да го свикам, с голяма изненада установих, че той няма приети правила за своята дейност. Наложи се първо да ги подготвим, изпратено е предложението до всички институции, след няколко дни очакваме първото заседание“, обясни премиерът.

За последните два месеца близо 1500 души са хванати, че шофират след употреба на алкохол и около 750 души след употреба на наркотици, каза Денков.

Конституционните промени и ролята на служебните правителства

Промените, които са предложени в Конституцията, всъщност запазват статута на служебните правителства, каза Николай Денков за анонсираните от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС предложения за поправки в основния закон. „Тук има една неточност, когато се коментира въпросът. Всъщност служебни правителства ще има. Това, което се опитват да избегнат предложените промени, е един човек да може да определя всичко в тази държава – Министерския съвет, а от там и назначенията надолу, политиките и стратегиите“, коментира министър-председателят.

„Това, което се предлага в момента, е президентът да може да избира министър-председателя между трима възможни кандидати. Това е практика, която се използва в други европейски държави. След това този министър-председател да може да предложи на президента кабинет, с който да работи. И друг път съм казвал, че един премиер трябва да може да си избира екипа, за да може да работят по общите задачи, които има за решаване“, коментира премиерът.

„Това е едно балансиране на системата, което по никакъв начин не означава, че няма да има служебни правителство, както и че тези нови служебни министри няма да може да се появяват в политиката, както беше през последните година“, каза още министър-председателят. БТА