Дмитро Кулеба поиска от САЩ ракети с голям обсег на действие ATACMS

94

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че е провел телефонен разговор с американския си колега Антъни Блинкън, по време на който е поискал американси  ATACMS (Army Tactical Missile System или Армейска тактическа ракетна система), предаде Ройтерс.

„В нашия разговор Блинкън и аз обсъдихме по-нататъшни стъпки за разширяване на глобалната подкрепа за Формулата на мира и решения за разширяване на износа на зърно“, каза още Кулеба в платформата за съобщения X, известна преди като Twitter.

„Благодарих на САЩ за цялата предоставена помощ и подчертах необходимостта от подобряване на възможностите на Украйна за далечни разстояния чрез предоставяне на ATACMS“.

Междувременно Държавният департамент на САЩ съобщи, че дискусията е била съсредоточена върху „усилията на Украйна за контранастъпление, последните разговори за справедлив и траен мир в Украйна, проведени в Джеда, Саудитска Арабия, както и върху дългосрочните споразумения за сигурност между двете страни“.

По-рано през деня високопоставен украински депутат каза, че ключови парламентарни фракции в Германия са „постигнали консенсус“ да доставят на Украйна крилати ракети Taurus с обсег от 500 км, но официалното решение все още предстои.

Министърът на отбраната на Германия заяви миналата седмица, че Берлин засега не планира да доставя ракети и че оръжията не са най-спешният приоритет. Говорител на министерството каза пред Ройтерс в понеделник, че позицията на Берлин не се е променила.

Йехор Чернев, депутат, който оглавява украинската делегация в Парламентарната асамблея на НАТО, обаче каза по-рано в понеделник:

„Моите приятели в Бундестага току-що ми казаха, че ключови парламентарни фракции са постигнали консенсус относно прехвърлянето на Украйна на ракети с голям обсег Taurus“.

„Работихме дълго време с германските парламентаристи, за да сформираме група за подкрепа и сега най-накрая ледът се счупи. Очакваме официално решение“, написа той във Фейсбук.

Украйна се надява да осигури оръжия с голям обсег на действие от Запада, за да отвърне на удара на Русия, която използва набор от ракети, изстреляни от стотици километри, за да нанесе щети на нейната инфраструктура. БНР

Коментарите са забранени.