Протест в подкрепа на жертвите на домашно насилие ще се проведе в София

145

Протест в подкрепа на жертвите на домашно насилие ще се проведе в София. Той се организира в социалните мрежи под надслов „Не на насилието“, „Нито една повече!“. Освен в столицата, протести се очаква да се проведат също в Стара Загора и други градове.

Вчера на извънредно заседание депутатите приеха промени в Закона за защита от домашно насилие. С тях бяха увеличени наказанията за лека и средна телесна повреда и беше въведено понятието „интимна връзка“, с което в обхвата на закона вече попадат и насилници, които не са женени или не живеят с жертвите си на семейни начала и в едно и също жилище.

Преди началото на извънредното заседание на парламента се проведе граждански протест под наслов „Нито една повече: промени в закона сега!“.

БТА припомня, че спешните промени в двата закона се наложиха след като стана известен случая с 18-годишно момиче – жертва на домашно насилие в Стара Загора. Нападението над младата жена е станало в края на юни, но случаят придоби широк обществен отзвук преди дни. Срещу обвиняемия са повдигнати две обвинения – за нанасяне на средна телесна повреда и за закана за убийство. По делото се събират още доказателства, предстоят и още медицински експертизи. Това е третото провинение на Георги Георгиев от подобен характер. На 4 август се проведе национален протест в подкрепа на младото момиче от Стара Загора, както и на всички жертви на домашно насилие у нас. БТА

Коментарите са забранени.