САЩ изпращат на Украйна нов пакет военна помощ за 200 млн. долара

Съединените щати обявиха, че ще изпратят на Украйна нова военна помощ на стойност 200 милиона долара, предаде Ройтерс.

Помощта включва боеприпаси за противовъздушна отбрана, артилерийски снаряди, противобронови средства и допълнително оборудване за разчистване на мини, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Той подчерта, че САЩ и техните съюзници, ще продължат да подкрепят Украйна „толкова, колкото е необходимо“, като новата помощ ще бъде осигурена чрез Presidential Drawdown Authority- президентски пълномощия, които позволяват да се вземе от текущите военни запаси на САЩ при спешни случаи.

По-рано този месец президентът Джо Байдън призова Конгреса да одобри допълнителни 20,6 милиарда долара финансиране за Украйна, включително 13 млрд. долара за военна подкрепа и допълнителни 8,5 млрд. долара, предназначени за икономическа и хуманитарна помощ.

Миналия понеделник агенция Ройтерс пък цитира двама американски висши служители, които казаха, че ще започнат да се разпределят средства за общо 6,2 млрд. долара, открити след счетоводна грешка на Пентагона, която грешка е довела до надценяване на предоставената досега помощ за  Украйна.

Обявената днес нова военна помощ за Украйна за 200 млн. долара е част от тези 6,2 млрд. долара.

Украйна се нуждае от оръжия, които могат да бъдат доставени от запасите на САЩ за няколко дни или седмици, за да може да продължи да отблъсква инвазията на Русия. Счетоводната грешка работи в полза на Киев, защото може да бъде изпратено повече оборудване, отбелязва Ройтерс.

В момента Вашингтон работи по заявка за допълнителен бюджет, за да продължи да помага на Киев, казаха още американските служители.

БНР