Тодор Тагарев: Правителството работи за гарантиране на сигурността

80

Правителството работи за гарантиране на сигурността. Това увери военният министър Тодор Тагарев. По отношение на убийството на Алексей Петров, според част от управляващите, се използва от руската агентура у нас.

Според Атанас Атанасов тази агентира работи за провокиране на политическа дестабилизация в страната. „Русия използва всяка възможност, която й се отдава. Ето пример – взрива на язовирната стена на НОва Каховка, което руските медии беше подхванато, че ще замърси водата по българското и румърнското черноморие и ще провали туристическия сезон”, заяви Тагарев.

„Не мога да кажа какво влияние има в този случай Русия. Но със сигурност всеки случай, който се появява, се използва от Русия, за да вреди на нашите интереси”, каза Тагарев. „Правителството работи за гарантиране на сигурността. Има по-късно днес съвещание не само за този случай, а и други подобни”, каза военният министър. Относно шефовете на службите от ПП изтъкват, че те са назначавани от президента Румен Радев. „Промените в момента са минимални. Факт е, че при служебното правителство, а и при предишните служебни правителства, назначени от Радев, огромна част от ръководния състав в силовия апарат беше сменена”, коментира Тагарев. Той обясни, че в момента по закон назначаването на ръководител на ДАНС става с указ на президента. За да бъде сменен настоящият, трябва или да има съгласие на държавния глава, или да се върви към промяна на закона. Той коментира и случая с арестуваните във Великобритания българи, обвинявани в шпионаж, както и защо едва сега се разбира у нас за това.

„Арестът е от февруари. За да има обмен на информация, трябва да има доверие между службите. За съжаление не винаги е налице това доверие, макар че сме съюзници с Великобритания в НАТО. В нашия случай направихме много, за да изграждаме доверие със съюзниците”, каза Тагарев. Той отново подчерта, че арестът е от февруари месец, когато още в България е служебното правителство. „Във Великобритания са арестувани хора, има някакви доказателства, насрочено е дело.

В България при аналогичен случай – имаше показен арест, много тежко обвинение срещу ръководител на една партия. Малко след това той се оказа в Кремъл и получи орден от Путин”, коментира Тагарев. По думите му притеснително е, че арестуваните във Великобритания, са имали ръководни функции в изборния процес. „Събиране на данни, обработка на резултати, обявяване на резултати”, каза Тагарев. Относно информацията, че Русия е стреляла предупредително по търговски кораб, Тагарев каза: „Предупредителен изстрел, не значи, че е стреляно по кораб. Потвърди се, че е имало бординг на кораба, проверен е какво превозва и той е освободен да продължи пътя си. Помолих за информация. За последните 48 часа има над 100 кораба, които се движат от юг на север”, каза Тагарев.

„Русия сама налага режими, агресивно се опитва да наложи своята воля”, коментира военният министър. Според него е по-сигурно за един кораб да минава през териториалните води на Румъния и България, дори и да прави известно отклонение от директния маршрут. България работи за това да няма ескалация на напрежението. Запитан дали е възможно да се стигне до война между НАТО и Русия в Черно море, Тагарев каза: „Не можем да изключим и такъв вариант. Ние работим, за да го предотвратим. Русия постоянно провокира НАТО”.

Коментарите са забранени.