ЕС може да наложи санкции на Полша заради украинското зърно

ЕС може да наложи санкции на Полша заради украинското зърно. Повечето членки на ЕС не подкрепят удължаването на забраната за внос на украинско зърно след 15 септември.

Ако Полша реши да разшири ембаргото едностранно, страната може да бъде изправена пред санкции. Европейската комисия смята, че едностранното разширяване на ембаргото върху украинското зърно от Полша ще бъде нарушение на европейското законодателство, предаде украинската агенция УНИАН, като се позова на полско радио. Източници на радиостанцията казаха, че в Полша има опасения относно търговските контрамерки, които отделни страни от ЕС могат да въведат. В частност става дума за Германия. Полша също признава, че други източноевропейски държави може да оттеглят подкрепата си за ембаргото върху вноса на зърно от Украйна след 15 септември, предава БНР.

През пролетта на 2023 година няколко държави от ЕС решиха да забранят вноса на зърно от Украйна. Това решение беше взето по-специално от Полша, Словакия и Унгария, които се сблъскаха със свръхпредлагане на украински продукти на техния пазар, което доведе до недоволството на местните фермери. По-късно Европейската комисия успя да постигне компромис с Полша, Унгария, Словакия, Румъния и България. Беше договорено, че изброените по-горе страни могат да забранят продажбата на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчоглед на своя територия, но няма да пречат на транзита на зърнени продукти от Украйна към други страни.

Според агенция Блумбърг, износът на зърно и маслодайни култури от Украйна е намалял с една трета след спирането на зърнената сделка. Сега Украйна почти изцяло е пренасочила износа на зърно през пристанищата на река Дунав, но транспортните разходи при този маршрут са с 50% по-високи.