Почина звездата на италианската музика Тото Кутуньо

38

Италианският певец и композитор Тото Кутуньо почина на 80 години, съобщи агенция АНСА.

Певецът е починал днес около 16 часа в болницата „Сан Рафаеле“ в Милано, където е бил хоспитализиран след дълго боледуване.

Новината съобщи неговият мениджър Данило Манкузо и като обясни, че здравето на певеца се е влошило през последните месеци.

Преди малко повече от месец авторът на песни навърши 80 години.

Bъпреки че е един от най-известните италианци в чужбина, Тото Кутуньо излъчва онази сърдечност и топлота, които лъхат и от песните му. Над 100 милиона копия са продадени от тях в света досега, което го прави четвъртия най-продаван италиански певец за всички времена (заедно с Лучано Павароти и след Адриано Челентано, Мина и Пати Право).

Сам или с група Кутуньо е участвал 15 пъти на фестивала в Сан Ремо. През 1980 г. го печели с песента “Соло ной”. Три години по-късно участва с “Л’италиано” – въпреки че не печели, песента изкачва всички класации в Италия и Европа, превеждат я и на много езици.

Тото Кутуньо е бил и 6 пъти втори и един път трети на “Сан Ремо”. Хитове стават и други негови песни като “Ун естате кон те”, “Серената”, “Емоциони”.

Няколко пъти обаче на почетната стълбица на фестивала се класират песни, написани от Тото Кутуньо за други изпълнители – от Фаусто Леали и Доменико Модуньо до “Рики е повери”.