Работещите в Агенцията за борба с градушките готвят ефективни протести заради ниски заплати

Работещите в Агенцията за борба с градушките готвят ефективни протести заради ниските възнаграждения.

Средната заплата в ИА „Борба с градушките“ за юли е 1038 лева, а в „Рибарство и аквакултури“ 1020 лева.

Картината с работната сила в тези структури е критична. Средната възраст на хората е над 50 години. Много от тях са към пенсионна възраст. За тези малки заплати млади хора трудно ще влязат, поясни пред БНР Валентина Васильонова, председател на независимите синдикати в земеделието към КНСБ.

Ракетострелците например работят в отдалечени райони, а извън големите градове работници не достигат, допълни Васильонова.

Хората, които работят тази работа, са с дългогодишен стаж.“

15% е разумно увеличение на средна работна заплата от 1000 леваИма ресурс за това, коментира Валентина Васильонова. По думите ѝ за двете структури сумата би била от порядъка на 1 800 000 лева до края на годината.

Извървян е целият път за контакт с Министерството на земеделието, подчерта Васильонова и изрази очаквания „съвсем скоро министър Вътев да се произнесе“.

Следващата седмица ще е критична. Ако нямаме отговор, ще стигнем до ефективни протестни действия.“

Според нея „хората и в двете агенции са изключително търпеливи и дадоха достатъчно време на управляващите и изпълнителната власт“, а някои от тях се прибират у дома с малко над 700 лева чиста сума, с която трябва да се грижат за семейства и деца.

Над 700 са вече подписите на готовите за ефективен протест, съобщи Валентина Васильонова. Това е около 70% от всички работещи в сферата на борбата с градушките. Някои от служителите ще протестират символично, за да не се поставя под заплаха дейността в полза на обществото.