Васил Божков е бил екстрадиран от Обединените арабски емирства

71

Васил Божков е бил екстрадиран от Обединените арабски емирства, а не се е завърнал от там по собствено желание. Това става ясно от писмо на властите в Абу Даби, разпространено от Софийска градска прокуратура.

Малко преди 18 часа вчера приключи разпитът на хазартния бос в прокуратурата – Божков бе там заради твърденията си, че е давал пари на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и бившия финансов министър Владислав Горанов, за да не пречат на бизнеса му.

Въпросите за връщането на Васил Божков и към момента остават неизяснени. Прокуратурата обяви, че в понеделник е получила писмо от властите в арабската държава, че са решили да екстрадират Божков с директен полет от Дубай до София. В документите допълнително е записано, че полетът е на 25 август, като самолетът каца на летището в София около 15:30.

До момента българската прокуратура не е получила съдебен акт за решението за екстрадиция.

Адвокатът на Божков – Георги Гатев, отрече той да е бил екстрадиран, тъй като на 20 юни е изразил желание да се предаде на българските власти.

„Мога да твърдя с оглед на материалите и информацията, с които разполагам, че тази информация не е точна, да не кажем, че може би е невярна. За това, че той е екстрадиран от Емирствата. Аз разполагам с документ, който представих при гледането на делото миналия път, че той доброволно с разрешението на прокуратурата се връща в България и че не е екстрадиран. Сега –  каква е информацията, която е получена, ще го видим това нещо, може би ще се окаже, че този документ, който аз съм представил, е с невярно съдържание. Горе-долу така излиза. Така че няма никакви данни. После, за да бъде той екстрадиран, трябва да има съдебно производство. А то няма такова производство“, каза Гатев.

По-рано Васил Божков се яви на разпит в Софийската градска прокуратура, ексортиран от екипи на „Охрана на съдебната власт“. Разпитът продължи повече от 5 часа и ще продължи и в сряда.

Бизнесменът беше призован във връзка със сигнала му за рекет от страна на бившия премиер и лидер на партия ГЕРБ Бойко Борисов. Той твърди, че е плащал такса „Спокойствие“ на Борисов и на бившия финансов министър Владислав Горанов.

„Не мога да издам подробна информация, освен това, че дава показания и утре даже продължава. Доста от нещата ги потвърждава, но не мога да ги разгласявам, тъй като подписах декларация“, каза още един от адвокатите на Божков.

Коментарите са забранени.