Галин Цоков: 60% от първокласниците днес ще имат професии, които още не са създадени

97

Професионални гимназии от Североизточна България обучават младежи дуално в партньорството с над 100 компании. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков в Шумен на форум „Възможности за пазара на труда в Североизточна България“ с участието на министър-председателя акад. Николай Денков. По думите му се подготвят промени в Закона за професионалното образование и обучение и осъвременяването на списъка на професиите, като целта е да се засили и да се подобри връзката между образователните институции и бизнеса. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието. 

Пред участниците във форума министър Цоков подчерта, че голяма част от политиките на министерството на образованието и науката през последните години са насочени към укрепване на връзката между образованието и бизнеса. Развиват се изследователски университети, в които връзката с бизнеса е още по-голяма. “В нашите висши училища има кариерни центрове, а една от най-успешните програми в последните години е тази за студентските практики”, каза проф. Цоков. Министърът съобщи, че предстои тя да бъде надградена с модул за дуално обучение във висшето образование. Той е изключително важен, защото ще даде възможност да се интегрира обучението на студентите с развитието на икономиката, каза проф. Цоков.

“Около 60% от днешните първокласници ще упражняват професии, които още не са създадени”, подчерта той, като се позова на данни от проучване проведено във Великобритания. “Очаква ни трансформация във всички области на живота и ние трябва да подготвим днешните ученици за това, като им дадем най-добрите възможности за реализация”, допълни още проф. Цоков.

По време на форума бяха представени политиките и мерките на правителството, насочени към подкрепа на работодатели и работещи за преодоляване на дефицита на работна ръка, за стимулиране на инвестициите и за адаптиране на работната сила в региона. В събитието, организирано от Министерството на труда и социалната политика, се включиха министър Иванка Шалапатова, министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, на иновациите и растежа Милена Стойчева, експерти от държавните ведомства и работодатели. Гост бе и посланикът на Турция Н.Пр. Айлин Секизкьок. В дискусиите участваха и зам.-министрите на образованието и науката проф. Генка Петрова и Мариета Георгиева.

Коментарите са забранени.