Путин очаква споразумение с Турция за газов хъб в „много близко бъдеще“

17

Русия е близо до споразумение с Турция за създаване на център за търговия с природен газ, докато Кремъл търси алтернативни маршрути за износ на горивото, съобщава Блумбърг.

„Надявам се, че в много близко бъдеще ще завършим нашите преговори“, каза президентът Владимир Путин в черноморския курорт Сочи по време на среща с турския си колега Реджеп Ердоган. Газов хъб в Турция ще „направи енергийната ситуация в региона по-стабилна и балансирана“, отбеляза той.

Москва се стреми да затегне връзките си с Анкара, след като отношенията с Европейския съюз се влошиха рязко на фона на руската война в Украйна. Президентът Путин излезе с плана за газовия хъб през миналата година, предполагайки, че изграждането на повече черноморски връзки с Турция ще превърне този маршрут в основния западен експортен коридор на Русия.

Проектът „ще обогати“ двустранните връзки, каза от своя страна Ердоган.

Начинанието ще бъде под формата на електронна платформа за търговия, а не на физическо съоръжение за съхранение на големи количества руско гориво, каза Путин през юли. Тогава той не уточни дали подобна идея ще означава по-малко търговия с газ на този хъб от първоначално предвиденото.

Руският газов гигант „Газпром“ е представил проект на пътна карта за газовия хъб на турския държавен вносител на енергия „Боташ“, каза Путин на брифинг за пресата след срещата с Ердоган. Сега двете страни трябва да създадат съвместна работна група, да обсъдят правната рамка за хъба и да се споразумеят за правилата за търговия, посочи още той.

Русия е предоставила повече от 10 млрд. куб. метра газ към Турция през първите осем месеца на тази годината, каза Путин, отбелязвайки, че миналогодишните газови потоци са достигнали 21,5 млрд. куб. метра.

Анкара е близък политически и икономически съюзник на Москва, след като огромен брой западни страни вече избягват търговията с Русия след нахлуването ѝ в Украйна. Двете правителства вече си сътрудничат за изграждането на атомна електроцентрала на стойност 20 млрд. долара в Южна Турция, напомня Блумбърг.

Преди това Турция се надяваше да види първия от четирите реактора в 4800-мегаватовата централа „Аккую“ да функционира тази година. Първоначалната партида руско ядрено гориво вече е доставена на площадката и блокът ще влезе в експлоатация през 2024 г., посочи още Путин по време на днешната среща с Ердоган.