Илон Мъск заплаши да съди Лигата заради пропуснати приходи от реклама за „Екс“

Американският предприемач Илон Мъск заплаши да предприеме съдебни действия срещу правозащитна организация, бореща се с проявите на антисемитизъм, обвинявайки я, че се опитва да унищожи неговата социална мрежа Екс (X), доскоро носеща името „Туитър“ (Twitter), съобщи ДПА.

Според Мъск организацията Лига срещу поругаването (ЛСП – Anti-Defamation League) фалшиво е обвинила както него, така и платформата Екс, в антисемитизъм, причинявайки значителен спад в приходите й от реклама.

В поредица от публикации снощи американският милиардер, който е собственик на платформата, съобщи, че приходите от реклами на Екс в САЩ са намалели с 60 процента. Според Мъск това се дължи „основно на натиска върху рекламодателите от страна на АСП“. „За да изчистим името на нашата платформа по въпроса за антисемитизма, изглежда, че нямаме друг избор, освен да заведем дело за клевета срещу АСП“, е заявил Мъск.

Той обвини групата, че е „унищожила половината от борсовата оценка на компанията, т.е. приблизително 22 милиарда долара“ и че е отправила „неоснователни обвинения“, които предизвикват противоречия и карат рекламодателите да спрат да работят с Екс.

Рекламодателите избягват подобни полемики, така че всичко, което е необходимо на АСП, за да смаже нашите приходи от реклами в САЩ и Европа, е да отправи неоснователни обвинения. Те имат много по-малко власт в Азия, така че приходите ни от реклами там все още са силни, е обяснил Мъск.

„Да бъда ясен – аз съм за свободата на словото, но против всякакъв вид антисемитизъм“, е написал още Мъск.

Редица групи за граждански права и различни организации изразиха загриженост относно съдържанието в социалната мрежа Екс, откакто Мъск завърши поглъщането й миналата година. Мнозина от тях предупредиха, че подкрепата му за абсолютна свобода на словото и възстановяването на преди това спрени акаунти ще позволят повече съдържание, насаждащо омраза.