Старозагорският куклен театър създава експериментален център за куклено изкуство

81

Център за експериментално куклено изкуство ще бъде създаден към Държавния куклен театър в Стара Загора.

Идеята е Центърът да има собствена, нова сграда, изградена в двора на театъра.

Сградата ще бъде построена от спечелилия Международния архитектурен конкурс за идеен проект, обявен от Старозагорския куклен театър през април. В конкурса участваха архитекти от над 30 държави, които са представили близо 100 проекта.

„Получиха се някакви естествени процеси, това не е въпрос на желание. Нашето развитие на театъра показа, че ние се превърнахме в последните 15 години в един естествен център за експериментално куклено изкуство. През 2003 година започнахме да правим нашите лаборатории в театъра. Те в началото бяха режисьорски лаборатории, после ги наричахме творчески лаборатории, работилници. Събират се хора от цяла България, от Балканските страни и от други държави. И ние им осигуряваме време да работят на нашата сцена, да работят по дадена тема, без да очакваме от тях краен резултат – тоест да изследваме процеса, а не да търсим резултата.

Това промени духа в театъра, промени отношението на всички колеги в България към нас самите. Винаги се получаваха много интересни неща по време на лабораториите. Фестивалът „Пиеро“ за куклено изкуство за възрастни също допринесе за имиджа на нашия театър. Така постепенно се роди идеята, че ни трябва още едно сценично пространство.

Мечтата ми е да превърнем това ново пространство в център, в който могат да работят държавни театри и свободни, независими групи, да стават колаборации между български свободни групи, между групи от Балканите, от Европа. Всеки, който е спечелил интересен проект, би могъл да работи при нас в определено време, за да може да го осъществи, да намери неговия сценичен еквивалент и да може после тази продукция да се разпространява успешно“, каза пред БНР директорът на Старозагорския куклен театър Дарин Петков.

Коментарите са забранени.