Братовчед на Георги Марков: Няма да има осъдени за смъртта му, няма кой да ги осъди

Навършват се 45 години от смъртта на Георги Марков. Няколко дни по-рано, на рождения ден на Тодор Живков, писателят върви по моста Ватерло в Лондон, усеща убождане в крака и вижда човек, който си изпуска чадъра. Смята се, че отровата в под два милиметровата сачма, намерена в тялото му, е рицин и КГБ е подсигурило технически така нареченото „остро мероприятие“ на Държавна сигурност.

Братовчедът на Георги Марков Любен споделя, че няма да има осъдени, защото няма кой да ги осъди. „Георги Марков е убит от българската държава. Акцентът е, че ДС е извършила това мероприятие, но там нищо не се е правило без да се нареди от БКП. Твърди, че Георги Марков е бил агент, но това са версии, изкарани от близки до убиеца. Страхувал се е, имал е основания, защото е бил предупреден. През 1991 г. направиха разследвания двама перфектни криминалисти. Разпитвани са 122 души, повече от 80 са хора, свързани с ДС и партията. Започвайки от Тодор Живков“, разказа той. И допълни, че дъщерята на Марков живее в САЩ, докато съпругата му е във Великобритания.

От своя страна приятелят на писателя Димитър Бочев смята, че липсата на осъдени говори „колко сме неспособни да преработим зловещото си комуничестическо минало“. „Нямаме екзистенциалния формат да си извадим поуките и да го превърнем в урок. В България днешният ден е палач на вчерашния, а не учител. Марков беше многократно предупреждаван от брат си, че е в опасност. Въпреки това вървеше по своя чист и ясен път, имаше дарбата да пише книги, с които да въвлича читателя в сюжета и да го привлича като съавтор. Той водеше предпазлив начин на живот“, заяви той.