Галин Цоков : Високите постижения на децата са бъдещето на България

97

Учениците в София изучават общо 25 чужди езика, 11 профила и 135 специалности в професионалното образование. През миналата година близо 32 000 деца са участвали в общо 50 национални олимпиади и състезания. Това стана ясно по време на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с директори на столични училища, организирана от началника на РУО-София град Ваня Кастрева за готовността за новата учебна година.

„МОН ще подкрепи всяка инициатива на отделни училища в България, които искат да покажат постижения на своите ученици в различни области, защото в рамките на нашата образователна система ние трябва да покажем и добрия пример“, заяви министър Галин Цоков пред участниците във форума. „Високите постижения на децата са бъдещето на България“, допълни той. Според министъра повишаването на образователните резултати е предизвикателство, свързано и с повече възможности за личностно развитие, развитие на уменията и компетентностите на децата. А за това допринася и добрата образователна среда. Именно към тази цел е насочен огромен финансов ресурс по Плана за възстановяване и устойчивост, припомни министър Цоков. Той допълни, че още през следващата учебна година ще започне изграждането на STEM кабинетите в българските училища. „Там обучението ще се случва по различен начин и ще се събужда интересът на децата към науката“, каза министърът. Проф. Цоков пожела на директорите на училища успешна учебна година. „Сигурен съм, че вие като успешни лидери в образованието, ще направите всичко възможно за доброто образование на нашите деца“, допълни министър Цоков.

Тази учебна година в София има реализиран прием в 245 профилирани паралелки и 178 професионални, съобщи началникът на РУО София-град Ваня Кастрева. Образователните институции в столицата са 581. Училищата са 281, а детските градини – 290. Учениците в столицата са 142 718, а децата в детските градини – 47 652. За всички тях се грижат общо 18 900 педагози. Младите учители до 30 години в училищата са 1 797.

Коментарите са забранени.