Николай Денков: Губим милиони от забраната за внос на украинско зърно

87

Вносът на украинско зърно в България ще бъде освободен и то ще минава транзит на път към Гърция, откъдето ще се товари на пристанищата за други страни. Това обясни в началото на днешното правителствено заседание премиерът Николай Денков.

Забраната за внос на зърно от Украйна влезе в сила през април. Тя бе издействана от ЕК от България, Полша, Унгария и Словакия след протести на земеделските производители, които настояха, че украинското зърно им подбива пазара. 

“Днес горещата тема е забраната за внос на зърно от Украйна в някои европейски държави, включително България. Има две гледни точки. Първата е на зърнопроизводителите, които искат забраната да продължи и обвиняват правителството в „липса на каквато и да било държавна подкрепа за сектора”. Втората гледна точка е на правителството, което има грижа да осигури по-ниски цени на хранителните стоки, на фуражите, по-ниска инфлация, повече постъпления в бюджета от внос и износ, без да се помпа инфлацията, както и подкрепа на засегнатите зърнопроизводители”, каза Денков.

Досега за 2023 г. загубите са на стойност 146 млн. лв., които можеше да отидат за здравеопазване, образование, култура или за подпомагане на зърнените заводи. Ще осигурят работата на заводи за рафинирано олио и биодизел, които работят за българските и чуждите пазари. Затова смятаме за правилно вносът от Украйна да бъде освободен, допълни премиерът.

За тази година за този сектор са изплатени и предвидени 2 млрд. лв. от субсидии и помощи. Изненадан съм, че сектор, който получава толкова, може да твърди, че липсва каквато и да е държавна подкрепа, настоя Денков.

И посочи: “От тези 2 млрд. лв. – 890 млн. са от държавен фонд „Земеделие” по европейска линия. Това са европейски средства. 388 млн. през ДФЗ от държавния бюджет, които са отделени, така че да не се дадат от други пера. Отделно, 390 млн. от централния бюджет и 290 млн. от бюджета на Министерството на земеделието и храните”

Добре е и секторът да има грижа за държавата, когато поставя своите искания, подчерта премиерът.

От началото на месец септември проучваме европейския опит за ограничаване на надценките по веригата от аграрния производител до крайния потребител. Ще обсъдим и предложим механизъм за ограничаване на тези надценки като времена мярка за подкрепа на производителите и потребителите, каза той.

Отделно на това правителството ще поиска допълнителни компенсации от ЕК за българските производители. България ще настоява и комисията да ѝ отпусне средства за оправяне на инфраструктурата, по която ще минава зърното. А отделно на това ще се засили и фитосанитарният контрол по границата, увери още премиерът.

Коментарите са забранени.