Полският институт представя филм и изложба, посветени на агресията на Съветския съюз през 1939-та година

Покана за две събития тази вечер в Полския институт. По повод 84 години от избухването на Втората световна война в 18.30 ч. ще бъде открита документална изложба. Веднага след това ще има и прожекция на филм, посветен на нападението на Съветския съюз срещу Полша през септември 1939-та година. И двете събития са с вход свободен.

„Пакт на престъпници“ е името на изложбата, която се открива тази вечер в Полския институт. Акцентът е върху датата 23 август 1939 година, когато в Москва е подписан пактът за ненападание между Съветския съюз и Третия райх. Към официалния документ на договора е добавен таен протокол за подялбата на сфери на влияние в Централна Европа. Пактът проправя пътя на германската агресия срещу Полша, а след това на Съветския съюз през септември същата година. Така, действайки съвместно, Хитлер и Сталин тласкат света към безпрецедентна кървава баня, а Полша, нападната от запад и изток, съответно на 1 и 17 септември, става първата жертва.  

С този акцент от Полския институт в столицата канят на документалната изложба, а текстовете в експозицията са на български и английски и те, както и снимковия материал, са подготвени от Института за национална памет във Варшава, разказва Светла Каранешева от програмния отдел на полския институт: 

„Акцентираме върху нападението на Съветския съюз срещу Полша. Разказва се подробно за главните герои, за това как се стига до подписването на този пакт. Има интересни цитати, които не са били обект на други изложби“. 

Изложбата „Пакт на престъпници“ ще остане в Полския институт в столицата до 13 октомври, а утре вечер ще бъде прожектиран и филма на Кшищоф Лукашевич „Орлета. Гродно’39“. Лукашевич е автор и на сценария на лентата, разказва още Светла Каранешева: 

„Това е първият полски филм, който е посветен на съветската агресия. Историята е представена през очите на ученици. В центъра на разказа е едно момченце, което е от еврейски произход и се включва в бойните действия срещу съветската армия“.

За 12-годишния Леон и хилядите полски деца избухналата война ще изиграе ролята на училище за бързо съзряване и сблъсък с историята, която пишат възрастните.

Филмът на Кшищоф Лукашевич „Орлета. Гродно’39“ излиза на екран през 2020-та година и утре вечер ще бъде показан в Полския институт с български и английски субтитри.